Rusi bi besplatno srpsku železaru


12. oktobar 2012. PRIVREDA – Izvor: Tanjug – Državna ruska kompanija „Uralvagonzavod” (UVZ) vodi pregovore sa Vladom Srbije o kupovini „Železare Smederevo”, potvrdio je ruskom listu „Komersant” generalni direktor tog koncerna Oleg Sijenko.

On je naveo da korporacija vodi sa vlastima Srbije pregovore o kupovini srpske čeličane, ali definitivna odluka o svrsishodnosti te kupovine zasad nije doneta. Menadžer je dodao da „Železara Smederevo” ima potencijal za saradnju sa stranim aktivima UVZ.

Prema mišljenju analitičara, na koje se poziva „Komersant”, neprofitni aktiv (Železara u Smederevu) može postati težak balast za rusku korporaciju, a pregovori sa Srbijom o njegovoj kupovini su „više vezani za politiku nego za biznis”. Izvori „Komersanta” upućeni u tok pregovora kažu da su se oni iskomplikovali nakon što je objavljen tender za izbor strateškog partnera smederevske železare.

– UVZ je razmatrao konfiguraciju u kojoj bi ta gubitaška fabrika, čiji su kapaciteti objektivno zastareli, bila predata faktički besplatno, a zatim bi UVZ investirao puštanje u rad i modernizaciju preduzeća – naveo je sagovornik lista, i dodao da ruska kompanija ne namerava da učestvuje na tenderu.

Pritom, UVZ odgovara uslovima tendera jer je obrt te kompanije prošle godine iznosio tri milijarde dolara, dodaje list.

Prema „Komersantu”, drugih očiglednih ruskih pretendenata na srpsku železaru zasad nema. U velikim metalurškim kompanijama (MMK, Mečel, NLMK, Severstalj i UGMK) situaciju ne komentarišu, ali nezvanično demantuju da su zainteresovani, dok UVZ aktivno konsoliduje nove aktive.

Šef analitičke kuće „Infolajn-analitika” Mihail Burmistrov smatra da se u strategiju razvoja UVZ u Rusiji uklapa kupovina aktiva u oblasti proizvodnje vagona, a u inostranstvu nabavka preduzeća za proizvodnju i remont železničke tehnike.

– Sve ostalo će biti težak balast za korporaciju, u uslovima smanjenja potražnje za kompozicijama – naglašava on.

Oleg Petropavlovski, analitičar kompanije BKS, u pregovorima UVZ sa vladom Srbije takođe vidi politički momenat, jer mnoge ruske državne kompanije najavljuju razvoj svog biznisa u Srbiji.