Romski karavan umetnosti krenuo iz Smedereva


12. decembar 2014. KULTURA – Izvor: Agencija Beta – Romski karavan umetnosti pod sloganom “Da, to sam ja” počeo je juče Smederevu, a njegov cilj je da Rome približe onima koji ih doživljavaju kao “drugi svet”.

Najpre je u holu Centra kulture otvorena izložba fotografija “Poznati Romi sveta”, među kojima su slavne ličnosti iz istorije koje imaju, u većoj ili manjoj meri, romsko poreklo.

Među njima su prva velika ruska matematičarka i prva profesorka u severnoj Evropi Sofija Kovalevska, zatim glumac i reditelj Čarli Čaplin, slikar Pablo Pikaso, glumci Rita Hejvort i Jul Briner, kao i “kralj rokenrola” Elvis Prisli.

– Romi kao zajednica nemaju onaj status koji bi priželjkivali, ali mogu da se klasifikuju kao ljudi kojima je siromaštvo profesija. Romi se, u velikom stepenu, više od 90 odsto populacije, bavi profesijom siromaštva – rekao je agenciji Beta umetnik Zoran Tairović.

Ovaj svestrani umetnik kazao je da je stigmatizacija “sudbina svih marginalnih grupa”.

– Skloni smo da u tom stereotipu siromaštva zaključujemo o Romima svašta. Ta stigmatizacija je sudbina svih marginalnih grupa i svih naroda koji dožive vrstu apokaliptičkog pada kao kod Roma u poslednjih 500 godina – zaključio je Tairović.

Predsednik Odbora za kulturu u Romskom nacionalnom savetu Dragan Ristić rekao je Beti da se Romi nisu snašli posle pada komunizma.

– Romi se nisu snašli u višepartijskom sistemu, ni u onim nesrećnim ratovima, kada su se otvorile Pandorine kutije. Sva sreća je da postoji Evropa koja shvata da nekih 12 miliona apatrida živi širom te teritorije i ona pokušava da nam pomogne – rekao je Ristić.

On je kazao da se situacija donekle popravlja, ali da postoji “drastična razlika” između zapadne i istočne Evrope.

– Ispada da smo mi, u stvari, trenutno, najugroženiji narod u Evropi. Situacija je, nažalost, takva, ali se stanje menja, mada je drastična razlika između zapadne i istočne Evrope. Ne bih rekao da se Romi u Zapadnoj Evropi bolje tretiraju, ali ne postoji takva vrsta rasizma kao u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, a ovo što se dešava u Srbiji je tragični sled događaja – rekao je Ristić.

Posle tribine “Mislite o ljudskim pravima, kada mislite na Rome”, gostovanje je zaokruženo koncertom grupe Kal.

Kritičari su muziku urbanog romskog sastava Kal iz predgrađa Beograda slikovito opisali kao “rok en’ Roma”. Bend je počeo karijeru 2006. godine i od tada je imao više od 400 koncerata u inostranstvu.

Karavan će posle Smedereva obići Šabac, Vranje, Knjaževac i Sombor.

Projekat “Romski karavan umetnosti” realizovao je Romski kulturni Centar iz Beograda u saradnji sa organizacijom “Sivil rajts defenders” i lokalnim kancelarijama koordinatora za romska pitanja.