Roditelji prete tužbama


26. januar 2015. DRUŠTVO – Izvor: Večernje novosti – Boravak dece u smederevskim vrtićima roditelji plaćaju 40 odsto od ekonomske cene, što je dvostruko više od zakonom propisanog procenta paćanja. Zbog ovoga neki roditelji nameravaju da tuže grad, i traže povraćaj novca zbog nezakonito naplaćivane usluge.

Ekonomska cena boravka dece u vrtićima iznosi 13.860 dinara, od čega roditelji plaćaju 5.544 dinara. Ekonomsku cenu, regresnu skalu i učešće roditelja, koji važe od marta 2013. utvrdila je lokalna samouprava.

– Trenutno plaćamo 40 odsto iako zakon kaže 20, ali očito da se osnivač ne obazire na zakon. Ovakva praksa traje godinama. Procenjujem da su roditelji oštećeni za bar po 1.000 evra, ili ukupno za više stotina hiljada evra – kaže N. G. jedan od roditelja, koji je želeo da ostane anoniman.

Pre nekoliko meseci pokrenuta je inicijativa za ocenu zakonitosti odluke Skupštine grada koja propisuje da roditelji plaćaju 40 odsto od ekonomske cene boravke deteta u predškolskoj ustanovi.

Donošenjem novog Pravilnika, sve lokalne samouprave treba da usklade cene vrtića ovom propisu, što se Smederevu još nije dogodilo.

– Očekujemo da uskoro grad utvrdi novu ekonomsku cenu i skalu. Ne znam tačno, ali reč je o sumi od oko 25.000 dinara – kaže Mirjana Ćosić, direktorka Predškolske ustanove “Naša radost”.

Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju iz 2009. propisuje da roditelji plaćaju 20 odsto u obezbeđivanju novca za ostvarivanje delatnosti predškolske ustanove.

– Mimo svih zakonskih pravila, neosnovano nam godinama uzimaju novac. Ne očekujem mirno rešenje. Zato sam odlučio da tužim grad i tražim povraćaj novca, a za tužbu ima još zainteresovanih roditelja – kaže jedan nezadovoljni roditelj.

U smederevske vrtiće ide oko 2.500 mališana.