Roditelji: Gradonačelnica nas je izigrala, slede tužbe


15. februar 2015. DRUŠTVO – Izvor: Smederevske novine – Roditelji dece koja pohađaju smederevske vrtiće odlučili su da podnesu tužbe protiv lokalne samouprave zbog nezakonito naplaćenih usluga boravka dece u predškolskoj ustanovi „Naša radost“ čiji je osnivač grad Smederevo. Tvrde da su se na ovakav korak odlučili pošto je gradonačelnica Jasna Avramović prekršila obećanje i dogovor da će svima koji su zbog odluke Skupštine grada oštećeni biti vraćen nesonovano naplaćen novac.

-Prvobitno, gradonačelnica se složila sa našim predlogom za mirno rešavanje spora i obećala obeštećenje, zbog čega je i pokrenuta akcija prikupljanja zahteva na šalterima gradske uprave. Nedelju dana kasnije, gostujući u programu lokalne televizije, gradonačelnica je potpuno promenila priču i najavila da će eventualni povraćaj novca uslediti nakon što Ustavni sud oceni zakonitost odluke lokalne skupštine. O tome na sastanku sa roditeljima nije bilo reči. Moramo da naglasimo da je ovaj, novozauzeti stav gradske vlasti, po tumačenju roditelja, izigravanje sklopljenog dogovora. Pošto dogovor nije ispoštovan, podnećemo tužbe – kaže za naš portal Nenad Grbić, jedan od oštećenih roditelja.

Roditelji navode da su prinuđeni da se za svoja prava bore na sudu, a tužbama će zahtevati punu nadoknadu, odnosno isplatu preplaćenog novca sa pripadjućim zateznim kamtama. Osim izigravanja postignutog dogovora, dodatni revolt kod roditelja izazvala je i nova odluka usvojena na poslednjoj sednici Skupštine grada, prema kojoj se ukida ranija praksa regresiranja troškova boravka dece u vrtićima. Roditelji su ogorčeni i zbog najava da će nova ekonomska cena biti preko 20.000 dinara kao i zbog istupa u javnosti predstavnika bivše i sadašnje vlasti koji se pozivaju na koliziju dva važeća zakona, tvrdeći da je, sada već ukinuta odluka lokalne samouprave, bila mnogo povoljnija po njih. Ističu da se iz doskora važeće skale o regresiranju koju je, nakon odluke lokalne skupštine, rešenjem odredila gradonačelnica, jasno vidi da su i roditelji dece koja su bila obuhvaćena „beneficijama“ plaćali iznose veće od zakonom propisanih 20 odsto.

-Pozivajući se na novi pravilnik ministarstva, ukinuli su beneficije za drugo i treće dete, iako za njih postoji osnov u Zakonu o finansijskoj pomoći porodicama sa decom koji je na snazi od 2002. godine. To im je predočeno, ali su se o to oglušili – tvrdi Grbić.

Smatraju da na ovaj način, preko dece vlast „kažnjva roditelje“ kojima je osnovna namera da se izbore za prava koja im su im zakonom zagarantovana. Ističu da njihovo nezadovoljstvo nema nikakve veze sa osobljem vrtića.
-Niko od nas nema zamerke na rad vaspitačica, niti na njihovo ophođenje sa decom i akcija koju smo pokrenuli nema veze sa njima i nije usmerena protiv njih – podvlače roditelji.

Oni sa kojima smo stupili u kontakt, najavljuju da će, zbog nemogućnosti da se u široj javnosti čuje i njihov stav o problemima vezanim za cene vrtića, organizovati protestnu šetnju, sa koje će poslati svoje zahteve čelnicima grada.