RHMZ: Nema izlivanja velikih reka


15. septembar 2014. DRUŠTVO – Izvor: Blic – Usled velike količine padavina, do kraja dana očekuje se veći porast nivoa, ali bez dostizanja granica od poplava, na Belom i Crnom Timoku i Peku. Jedino se na Neri kod Kusića očekuje dostizanje redovne odbrane, kažu u odeljenju za hidrološke prognoze Republičkog hidrometeorloškog zavoda.

– Dunav i Sava će biti u porastu i to Dunav zbog Drave, a Sava zbog padavina koje su zadesile Hrvatsku, Bosnu i Sloveniju. Na Savi će se redovnoj odbrani od poplava približiti Šabac 17. i 18. septembra zbog niske kote, a na Dunavu ne očekujemo dostizanje redovne odbrane osim kod Smedereva i Bačke Palanke u naredna četiri dana – kažu u RHMZ, dodajući da se ne očkeuje izlivanje velikih reka.

Jedina bojazan koja je postajala ostvarila se u Negotinu, gde je stradala Tekija, jer su se izlili bujični potoci.

– Padavine od sutra jenjavaju i očekuje se stabilizacija na vodotokovima, a prekosutra već i opadanje na manjim vodotokovima. Dunav će rasti do 20. septembra, a Sava još tri dana – navode u RHMZ.

Prognoza vremena za sutra

U Srbiji će sutra biti pretežno oblačno vreme, mestimično sa kratkotrajnom kišom, pljuskovima i grmljavinom, češćim posle podne i maksimalnom dnevnom temperaturom od 18 do 22 stepena. Sutra krajem dana i tokom noći očekuje se postepeni prestanak padavina i delimično razvedravanje, najpre na severu i zapadu. Minimalna temperatura vazduha iznosiće od 10 do 15 stepeni.

U Srbiji će, prema izgledima vremena za sedam dana, do 23. septembra, do subote biti pretežno sunčano vreme.