Revija MINI FEST 2016. u CzKS


15.mart 2016. KULTURA – Tradicinalna revija filmova prikazanih na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu FEST, biće održana u Centru za kulturu Smederevo, od 17. do 20. marta 2016. godine. Smederevska filmska publika sa 44. FEST-a, koji se, pod sloganom Briše granice, odvijao od 26. februara do 6. marta u Beogradu, moći da pogleda izbor od četiri filma, od kojih je prvi iz takmičarskog programa Srpski film, a tri preostala iz programa Fest 44.

Reviju će otvoriti, u četvrtak, 17. marta, hrvatsko-srpska koprodukcija „S one strane“, po scenariju Mate Matišića i Zrinka Ogreste, a u Ogrestinoj režiji. Ovaj film je višestruki je laureat 44. FEST-a. Dobitnik je Grand Prix-a „Beogradski pobednik“ u programu manjinskih koprodukcija, a Ogresti je pripala i nagrada za najbolju režiju kao i nagrada filmskih kritičara „Nebojša Đukelić“ za najbolji film zemalja u susedstvu. Na ovogodišnjem 66. Berlinaleu nagrađen je posebnim priznanjem.

Reč je o hrabroj i potpuno novoj, drugačijoj analizi ratnih i posleratnih događaja nakon 90-tih, ali i višeslojnom prikazu političke prošlosti i sadašnjosti. Psihološku dramu s elementima trilera o fenomenu praštanja koja dotiče suočavanje sa prošlošću, podržali su i Hrvatski audio vizuelni centar i Filmski centar Srbije, prepoznavši autentičnost i iskrenost teksta.

Delikatne i teške uloge u filmu u kome jaku nit čini i ljubavna priča, briljantno oživljavaju zvezde hrvatskog i srpskog filma Ksenija Marinković i Lazar Ristovski, koji je i koproducent filma.

Zrinko Ogresta, scenarista i reditelj, redovni je profesor filmske režije na zagrebačkoj Akademiji dramske umetnosti i član Evropske filmske akademije. Njegovi filmovi su prikazivani i nagrađivani na uglednim međunarodnim i domaćim festivalima- Venecija, Karlove Vari, London, Monpelje, Haifa, Denver, Milano, Pula… Posebno se ističu nominacija za Evropsku filmsku nagradu u kategoriji debitantskog filma za film Krhotine, najuglednija svetska televizijska nagrada Prix Italia za ostvarenje Isprani i Srebrni kristalni globus na festivalu u Karlovim Varima za film Tu.

Dvostruki dobitnik ovogodišnjeg Oskara, za najbolji film i originalni scenario, „Pod lupom“ (Spotlight), biće prikazan u petak, 18. marta. Film je režirao Tom Makarti, koji potpisuje i nagrađeni scenario sa Džošom Singerom. Nagrađivan je i na filmskim festivalima u Veneciji i Torontu.

Temelji se na istinitom događaju iz 2002. godine, kada tim upornih novinara Boston Globe-a počne da istražuje navode o zlostavljanju dece u katoličkoj crkvi. Njihova dugogodišnja istraga otkriva višedecenijska zataškivanja na najvišim nivoima verskog, pravnog i državnog sistema. Oni započinju talas revolucija širom sveta.

Glavne uloge u ovoj istorijskoj i biografskoj drami igraju Mark Rufalo, Majkl Kiton i Rejčel Mek Adams.

Tom Makarti je američki glumac i pisac, poznat po delima Meet the Parents (2000) i Up (2009).

Biografska drama „Trambo“, u subotu 19. marta, odvešće nas u 1947, kada je Dalton Trambo bio vodeći holivudski scenarista, sve dok nije uhapšen i stavljen na crnu listu, zajedno sa drugim umetnicima, zbog svojih političkih uverenja. „Trambo“, u režiji Džeja Rouča, pripoveda o tome kako je Dalton upotrebio reči i duh da bi osvojio dve nagrade Oskar, raskrinkavši pritom apsurdnost i nepravednost crne liste koja je „upetljala“ sve – od kraljice trač rubrika Hede Hoper do Džona Vejna, Kirka Daglasa i Ota Premingera.

Glavne uloge igraju Brajan Kranston, Dajan Lejn i Helen Miren.

Film je nagrađivan na festivalima u Palm Springsu, Veneciji i Torontu.

Džej Rouč je američki producent i reditelj, poznat po filmovima Njeni roditelji (2000), Upoznajte Fokerove (2004) i trilogiji Ostin Pauers.

Ovogodišnji smederevski Mini FEST zatvoriće „Kraljica pustinje“, u nedelju 20. marta. „Kraljica pustinje“ je hronika života Gertrude Bel, putnika, pisca, arheologa, istraživača, kartografa i političkog atašea Britanskog carstva na početku XX veka.

Film je režirao nemački reditelj Verner Hercog, koji je i scenarista i producent. Postavljao je opere, između ostalog u Bajrojtu i milanskoj Skali. Osvojio je brojne nacionalne i međunarodne nagrade za svoje filmove. Glavne uloge u ovoj istorijskoj drami igraju Džejms Franko, Nikol Kidmen i Robert Patison. Prikazivan je na festivalima u Berlinu i Los Anđelesu.

Sve projekcije su u Bioskopskoj dvorani Centra za kulturu Smederevo i počinju od 20 časova. Cena ulaznice je 200 dinara.