Rešenje za otpad životinjskog porekla


06. septembar 2014. DRUŠTVO – Izvor: Šumadijapress – Grad Smederevo započeo je realizaciju projekta „Sistem za sakupljanje sporednih proizvoda životinjskog porekla na teritoriji grada Smedereva i opštine Kovin”.

Projekat se realizuje uz donatorsku pomoć Evropske unije i Austrijske razvojne agencije kao i Nacionalne agencije za regionalni razvoj. Ukupna vrednost Projekta je oko 357.000 evra od čega su donatori obezbedili nešto više od 267 600 evra.

Po sprovedenoj tenderskoj proceduri, gradnja je ugovorena sa firmom GP „Tončev gradnja” iz Surdulice, u vrednosti od nešto manje od 18 miliona dinara.

Jedan od najvećih izazova prihvatanja EU standarda i procedura u oblasti poljoprivrede i zaštite životne sredine u Srbiji je problem neškodljivog uklanjanja sporednih proizvoda životinjskog porekla.

U Smederevu očekuju da pre kraja ove godine završe savremeni objekat za privremeno sakupljanje i odlaganje sporednih proizvoda životinjskog porekla.

Rešavanje ovog ozbiljnog problema sa kojim se suočavaju republičke i lokalne vlasti, stočari, klaničari, mlekari, veterinari ali i građani, biće sve važnije kako se Srbija bude približavala Evropskoj uniji. Prema podacima iz Nacionalne strategije za upravljanje otpadom, u Srbiji godišnje nastane oko 300.000 tona ovog otpada, a od toga se samo oko 2o odsto prerađuje u kafilerijama na zakonom propisan način.

Završetkom ovog objekta Smederevo će uspostaviti funkcionalni sistem za neškodljivo uklanjanje životinjskog otpada, što će značajno doprineti poboljšanju kvaliteta životne sredine u ovom gradu i u Kovinu, a omogućiće i otvaranje novih radnih mesta i siguran plasman roba životinjskog porekla.