Rekordna potrošnja struje


07. februar 2012. DRUŠTVO – U Srbiji je juče zabeležena rekorna potrošnja električne energije od 157 miliona kilovat sati. Taj rekord će danas verovatno biti oboren, rekao je Dragomir Marković, generalni direktor Elektroprivrede Srbije na konferenciji za novinare.

U Srbiji bez Kosova i Metohije potrošeno je 135 miliona kilovat sati, što je blizu dosadašnjeg rekorda od 136 miliona kilovat sati, koji će verovatno danas biti oboren.

– Rekordne potrošnje beležićemo i narednih desetak dana zbog najavljenih niskih temperatura, ali EPS uspeva da obezbedi dovoljne količine struje. Uvoz je oko devet miliona kilovat sati dnevno – rekao je Marković.

Kako je najavio, zbog enormno velike potrošnje može doći do automatskog prekida snabdevanja za manji broj potrošača jer trafostanice ne mogu da obezbede toliku količinu električne energije.

– Građani u suštini isključuju sami sebe jer troše više nego što tehnički sistem može da im obezbedi, kao kada im u stanu izbaci osigurač, ali takvi prekidi će trajati kratko – naveo je Marković.

EPS će narednih dana morati i da poveća uvoz, a cena u regionu je zbog deficita i veća nego na evropskim tržištima. Marković je apelovao da se smanji potrošnja, kao i da toplane greju kvalitetno.

– Sneg je napravio velike probleme u pojedinim delovima Srbije, gde trenutno oko 10.000 kupaca nema struju, ali ekipe EPS-a su na terenu i čine sve da se to promeni – rekao je Marković.

Izvor: Televizija Smederevo