Rekordna festivalska poseta


08. jul 2015. KULTURA – Na drugom Pozorišnom festivalu „Teatar u tvrđavi“ sinoć je ostvarena rekordna poseta i prema rečima zamenika direktora Centra za kulturu Smederevo, Danijele Stojković, izvođenju predstave „San letnje noći“ prisustvovalo je oko 1.000 ljudi.

„Prvi put je nekoj festivalskoj predstavi u Smederevu prisustvovalo toliko posetilaca. Za ovu predstavu smo štampali 900 ulaznica i sve su rasprodate, samo mali deo je podeljen sponzorima“, navela je Stojković.

Druge festivalske večeri na Teatru u tvrđavi, predstavilo se Pozorište “Boško Buha” iz Beograda, koje nam je sa njihove Večernje scene, donelo “San letnje noći”, osavremenjenu verziju verovatno jedne od najboljih komedija Vilijama Šekspira, a i komedije uopšte.

Reč je o urbanom, mladalačkom viđenju Šekspira, u duhu “Buhinih” predstava, sa odličnom režijom Đurđe Tešić i razigranim, uvežbanim, ujednačenim mladim ansamblom ovog pozorišta. Na sceni je sve “praštalo” od neobuzdane energije, a publika ih je bez daha pratila i nagrađivala njihove glumačke bravure. Bez slabog mesta u predstavi, scenom su plenili izvanredno talentovani mladi glumac Dejan Dedić, kao Puk, zatim jedan od naših najboljih glumaca srednja generacije, iskusni Nebojša Glogovac, kao Oberon, “Buhin” prvak Nemanja Oliverić kao “Vratilo” i drugi.

U nastavku festivalskog programa, publika će danas moći da pogleda mjuzikl „Ženidba i udadba“ po delu Jovana Sterije Popovića, u režiji Vladimira Lazića, za koji muziku potpisuje Momčilo Bajagić Bajaga, a izvodi ga ansambl Pozorišta na Terazijama.

„Galeb“ Antona Pavloviča Čehova u režiji Jovice Pavića i izvedbi umetnika iz Narodnog pozorišta Leskovac, na programu je u četvrtak, u petak „39 stepenika“ po komadu Patrika Barloua, adaptaciji romana Džona Bakena i filma Alfreda Hičkoka, a u režiji Vladimira Aleksića igraće još jednom dramski umetnici iz Pozorišta „Boško Buha“.

Poslednje festivalsko veče, 11. jula biće u znaku programa svečane dodele nagrada, prve reprize predstave „Duge noći i crne zastave“ i muzičke završnice za koju će se postarati jedan od najboljih rok bendova sa domaćih prostora Generacija 5.

Sve predstave koje će se igrati na „Teatru u tvrđavi“ uključene su u takmičarsku konkurenciju za tri nagrade, koje podsećaju na istorijski i kulturni identitet Smedereva i dostojanstvo nekadašnje prestonice – statueta sa likom Mare Branković, statueta sa likom despota Đurđa Brankovića i statueta Tvrđave.

Utisci glumaca

Kako je publika prihvatila predstavu i da li ste imali interakciju sa njihove strane?! Kakvi su utisci sa festivala?

Ja mislim da je ovo jedno od najbolje prihvaćenih igranja, iako je i predstava sama po sebi mlada. Ovo nam je tek sedmo igranje. Fenomenalna je i interakcija koju smo non-stop dobijali od publike, baš kao „San letnje noći“. S obzirom da je i festival jako mlad, pre svega želim da ima dugu karijeru i što više igranja, a smatram da je bitno da imamo što više ovakvih festivala zbog decentralizacije kulture i podizanja svesti mladih i uopšte u državi.

Dejan Dedić, u ulozi Puka

Šta mislite o ovakvom tipu festivala? Kako je publika prihvatila predstavu?

Mislim da su ovakvi festivali jako potrebni Srbiji, ovo je jedan divan festival koji treba da zaživi još bolje i još jače i kome treba još veća podrška, i medijska i ekonomska. Takođe, još bolja stvar je što se dešava u jednom od najznačajnijih kulturno istorijskih spomenika iz istorije Srbije što daje još veću motivaciju da ovaj festival ima dugu tradiciju.

A što se publike tiče, dovoljno je da vam kažem da su dva i po sata sedeli i gledali. Publika je zaista sjajna, dobili smo super aplauz na kraju i sve je ispalo sjajno.

Dejan Lutkić, u ulozi Tezeja

Smederevo je divan grad, dolazim ovde i preko godine i tokom „Nušićevih dana“. Publika je ovde super, reakcije su divne, kao i ambijent.