Razmatra se dopremanje hrane lađarima na Dunavu


13. februar 2012. Izvor: Tanjug – Gradski štab za vanredne situacije Smedereva razmatrao je danas mogućnosti dopreme hrane lađarima čiji su brodovi usidreni na Dunavu kod Smedereva i Grocke i okovani ledom, a u pitanju je više od deset ljudi.

“Razgovarali smo sa roniocima, međutim, odustalo se od te ideje zbog velikog rizika, pa je upućen zahtev Republičkom štabu za vanredne situacije da razmotri mogućnost dopreme hrane iz vazduha”, izjavio je danas Tanjugu komandant Gradskog štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Smedereva, Predrag Umičević.

Šef Lučke kapetanije Smederevo, Hranislav Mirković, rekao je Tanjugu da su u ovom trenutku, 52 plovila okovana ledom na Dunavu kod Smedereva i Grocke.

“Među njima su i dva tank šlepa sa oko 1.000 tona mazuta i šlep sa otprilike istom količinom primarnog benzina. Na njima je dvoje ljudi kojima treba da se dostavi hrana”, rekao je Mirković.

“Nizvodno od njih usidrene su i dve bugarske barže sa veštačkim đubrivom, a ispod nove luke je ukrajinski brod sa jedanaest članova posade koji imaju hranu za narednih četiri do pet dana”, rekao je Mirković.

“Uspostavljena je veza sa lađarima i sagledavaju se mogućnosti dopremanja hrane, a sa ovom složenom situacijom na terenu upoznao se i pomoćnik ministra za vodni saobraćaj u Ministarstvu za infrastrukturu i energetiku, Pavle Galić, o čemu će obavestiti ministra sa predlogom mera”, kazao je Mirković.

Vodostaj Dunava kod Smedereva opao je za prethodna dva dana 20 centimetara i iznosi 450 centimetara, uz ledostaj, današnji su podaci Hidrometeorološkog zavoda Srbije.