Razgovori o Železari s potencijalnim partnerima


09. jul 2012. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Ministar ekonomije Nebojša Ćirić obelodanio je da će vlada pregovorati sa potencijalnim strateškim partnerima za “Železaru Smederevo”, sa ciljem što jeftinije proizvodnje.

Ćirić je novinarima rekao da je cilj vlade da se obezbedi kontinuitet proizvodnje i radna mesta, tako da nije toliko važno da li će “Železara” biti prodata za jedan evro ili jedan dolar potencijalnom partneru.

“Pošto je i druga visoka peć u ’Železari’ na tihom hodu do sepetmbra, u narednim nedeljama biće vođeni razgovori sa sindikatima, kako da se što lakše pererode novonastale teškoće”, rekao je Ćirić.

Odgovarajući na pitanje o situaciji oko “Komiko oila”, zato što američka kompanija kasni sa uplatom zakupa za zemljište u Smederevu za izgradnju refinerije nafte, Ćirić je istakao da bi bila velika šteta ako bi propala tako velika investicija u Smederevu, vredna oko 300 miliona evra.

Napominjući da u čitavu situaciju nije bio uključen i da je o tome saznao iz novina, Ćirić je rekao da predstavnici vlade i lokalne samouprave treba da nađu način da se postigne dogovor i sa investitorom koji je spreman da uloži 100.000 evra i sa onim koji hoće da uloži 300 miliona evra.

Ćirić je upozorio da bi u slučaju da se ne postigne dogovor sa “Komiko oilom” to bila šteta i za grad Smederevo i za čitavu Srbiju.