Razdor među lokalnim naprednjacima


22.jun 2014. DRUŠTVO – Izvor: Politika – Oko gradonačelnice Jasne Avramović počeo je da se steže obruč nepoverenja nakon što je prvostepeno osuđena na 15 meseci zatvora zbog primanja mita dok je radila kao lekar u smederevskoj bolnici. Njenu ostavku na funkciju gradonačelnika, ubrzo nakon presude Višeg suda u Smederevu, zatražio je opozicioni DS uz obrazloženje da bi to bio logičan i moralni čin. Poslednjih dana šavovi su počeli da se paraju i unutar Srpske napredne stranke u Smederevu koju već godinu dana, kao njen poverenik, predvodi Jasna Avramović.

Kako nezvanično saznajemo, od 28 mesnih odbora SNS-a, 17 smatra da Avramovićeva više ne bi trebalo da bude na čelu povereništva. Njih deset je o tome već obavestilo centralu stranke.

„Tačno je da su održani sastanci u 17 odbora, ali ćemo o zaključcima najpre govoriti unutar stranke, a tek posle u javnosti”, kaže za „Politiku“ Jovica Šešlak, poverenik mesnog odbora „Ladna voda”.

Jasna Avramović pak tvrdi da u smederevskom SNS-u zvanično postoji samo poverenik, odnosno ona.

„Nije bilo stranačkih izbora i mesni odbori nisu formirani, a neko ko ne postoji ne može ni da bilo šta zahteva. Da su bili dobri, ne bi bili raspušteni kao odbor. Postoje koordinatori koje sam imenovala, ali oni nemaju snagu odlučivanja”, poručuje Avramovićeva.

Ovih dana sa mesta koordinatora svih mesnih odbora naprednjaka, iako gradonačelnica tvrdi da ne postoje, povukao se Vančo Merdžanoski. Praktično prvi pomoćnik Jasne Avramović otišao je a da za godinu dana ni jedan organ SNS-a u Smederevu nije formiran.

„Poštujem stranačku disciplinu, pa zato neću govoriti o razlozima dok za to ne dođe vreme”, kratko komentariše Merdžanoski.

Gradski odbor SNS-a raspušten je pre tačno godinu dana zbog loših izbornih rezultata i unutrašnje nesloge. Radomir Nikolić, tadašnji predsednik Izvršnog odbora stranke, imenovao je Jasnu Avramović za poverenicu SNS-a u Smederevu. Ona je samo nekoliko dana pre toga prešla u tu partiju, a za njom i svih 20 odbornika sa liste „Pokret za Smederevo”, koju je predvodila. Tako jeSNS od opozicione, postala vladajuća stranka u Smederevu. Prvi zadatak Jasne Avramović bio je da raspusti sve mesne odbore i formira nove. Kako u statutu stranke za to ne postoji precizan rok, do danas smederevski naprednjaci funkcionišu bez gradskog odbora i rukovodstva, a gradonačelnica, osim u Skupštini, ima neprikosnovenu vlast i u lokalnom SNS-u.

Iako je nesloga bila jedan od razloga da se gradski odbor te stranke raspusti, ulaskom gotovo celog „Pokreta za Smederevo” u SNS, u redove naprednjaka uneti su novi raskoli. Stranka se ubrzo podelila na „ izvorne naprednjake“ i „ pridošlice”, a razdor je, tvrde pojedini, podgrevan time što je poverenica forsirala svoje ljude iz „Pokreta za Smederevo”.

„Mi smo u kampanji lepili Vučićeve plakate na kojima je pisalo ’stop korupciji’, a sada nam stranku vodi neko ko je osuđen za primanje mita. Koju mi to politiku sprovodimo onda”, pita se član SNS-a koji je u stranci od osnivanja.

„Pokret” za izbornu pobedu

Koalicija oko Srpske napredne stranke je na poslednjim izborima, sa Jasnom Avramović na čelu, osvojila ubedljivo najveći broj glasova u Smederevu – čak 58,64 odsto. Dve godine ranije dosegli su tek 27,98 procenata podrške ovdašnjih glasača.Tada je Avramovićeva sa svojim „Pokretom za Smederevo” podržala Borisa Tadića i DS.Danas je sa demokratama bukvalno na „ratnoj nozi”.