Raste dobri džin Gojko


01. januar 2012. DRUŠTVO – Najveća srpska beba, rođena sa 6,1 kilogram i dugačka 61 centimetar, ovih dana napunila mesec dana.

Gojko Pantović najpopularnija je beba rođena u 2011. godini i verovatno najteža koja je ikada došla na svet u Srbiji. Delija rođen sa šest kilograma i sto grama, dugačak 61 centimetar, napunio je nedavno mesec dana, a jedina roditeljska briga jeste da on ne ostane gladan.

Nije Gojko čestito ni progledao, a već su oko njega sevali blicevi i zujale kamere. Prespavao je medijsku pažnju i vest da je mali Srbin jači i od Džihada, dečaka koji je istog dana rođen u jednom berlinskom porodilištu kao najveća beba u Nemačkoj.

Zaprepastio je doktore, ali i svoje stvoritelje.

– Pitali su me nakon carskog reza da li znam šta sam dobila. Rekla sam, pa dečaka, valjda. Neko se našalio, nije dečak nego čovek-džin – priča majka Divna Pantović (39).

Otac Goran ponosan je, peto pa muško, ali nije grmalj kako bi se možda očekivalo.

– Nisam mogao da verujem kad su mi javili da sam dobio sina teškog 6.100 grama. Bio sam u prodavnici dva dana kasnije, i slušao kako ljudi komentarišu: Žena rodila dete od šest kila. Krupna je, al’, kakav je tek otac. Ja sam ćutao, nisam se pohvalio – govori kroz osmeh Gojkov tata.

Mama Divna je, pre Gojka, rodila četiri devojčice – Anđelu (16), Bojanu (9), Magdalenu (6) i Kristinu (1). I cure su za medicinske šablone bile “natprosečne”. Svaka je na svet došla sa kilažom od četiri do 4,5 kilograma, što je znatno iznad prosečne težine za slabiji pol. Sinčina je potukao rekorde. Nema statistike, ali Gojko je jedna od najvećih, a možda i najveća beba rođena u Srbiji.

Gojko je u središtu pažnje u skromnom domu Pantovića. Sestrice kažu da je dobar, da ne plače puno, a jedina majčina briga je, kako kaže, da ne ostane gladan.

– Imam dovoljno mleka, ali nakon što sisa, plače kao da mu nije dovoljno, pa moram obavezno da mu dam flašicu. Popije još preko 70 grama mleka – priča mama Divna.

Otac Goran jedini radi da prehrani četiri devojčice i Gojka. Ne traži ništa, ne moli za pomoć, iako mesta za to ima. Niko iz smederevske lokalne samouprave nije čak zvao, ni čestitao, niti došao i doneo bar paketić za Novu godinu deliji.

Jedina pomoć koju je dobila ova porodica stigla je iz hrvatske firme “Bernarda”, koja je velikom dečaku poklonila veliki krevet i medicinski dušek sa ugraviranim imenom bebe džina.