Rasprava demokrata i naprednjaka o obećanjima za Železaru


07. februar 2016. PRIVREDA – Izvor: N1info – Demokratska stranka upitala je šta se desilo sa najavama da će Železara Smederevo šest meseci nakon postavljanja novog menadžmenta početi da posluje profitabilno i da li je tačno da je više od 180 miliona evra dato tom preduzeću preko Fonda za razvoj ili na druge načine.

Ta stranka je u saopštenju ocenila da izjava izvršnog direktora menadžerskog tima HPK Inženjeringa da Železara tokom 2015. godine nije ostvarila profit, potvrđuje da “građani Srbije od svojih smanjenih plata i otetih penzija, finansiraju lažna obećanja Aleksandra Vučića”.

“DS u ime građana postavlja pitanje da li su tačni podaci da je oko 180 miliona evra dato preko Fonda za razvoj ili na druge načine Železari, i najvažnije, šta od toga imaju njeni radnici koji strahuju da će ostati bez posla u naletu Vučićeve samopromocije, lažnih obećanja i neuspelih projekata”, piše u saopštenju.

Dodaje se da Aleksandar Vučić “ima pravo da obmanjuje građane, ali da nema pravo da očekuje da ti isti građani finansiraju lažna obećanja koja im servira svaki dan, dok radnici Železare strahuju za svoja mesta”.

Izvršni direktor menadžerskog tima HPK inženjering Peter Kamaraš koji upravlja Železerom Smederevo, izjavio je prošlog četvrtka da to preduzeće u 2015. godini nije ostvarilo profit.

On je dodao da se rade završni računi, ali da zbog pada cene čelika, smederevska Železara, kao ni mnoge druge čeličane, nije ostvarila profit.

Reagujući na optužbe Demokratske stranke da Železara Smederevo u prvih šest meseci nove uprave nije ostvarila profit već da je država toj kompaniji uplatila više od 180 miliona evra, SNS je ocenila da funkcionerima DS-a smeta “to što je Smederevo danas živ grad i što porodice radnika Železare nisu gladne”.

“DS-u nije dovoljno što je u vreme njihove vladavine više od pola miliona ljudi iz privatnog sektora ostalo bez posla, što su radnici brutalno izbačeni na ulicu, i činjenica da dok su se oni bogatili čitave porodice su gladovale zbog njihove pljačkaške politike, a sad im smeta što u Železari radi 5.000 ljudi, koji redovno primaju platu i mogu da hrane svoje porodice”, naveo je SNS.

Ta stranka je dodala da je “zgrožena” politikom mržnje DS-a “prema svemu što Aleksandar Vučić i Vlada Srbije rade da bi od Srbije napravili ekonomski jaku i modernu državu, da bi sačuvali radna mesta i otvorili nova”.