Raljsko prelo


19. oktobar 2011. DRUŠTVO – Otkrivanjem spomenika osnivaču Ralje, Milošu Obrenoviću i prigodnim programom, proteklog vikenda obeležena je  četvrta manifestacija „ Raljsko prelo“.

Za meštane je manifestacija imala poseban značaj jer je na trgu ispred Doma kulture,  postavljena statua Miloša Obrenovića, koja će sačuvati od zaborava predanje o nastanku sela. U prisustvu mnogobrojnih žitelja, gostiju i predstavnika lokalne samouprave, spomenik su otkrili predstavnik ruske ambasade Aleksandar Majakov i zamenica gradonačelnika dr Jasna Avramović.

Predanje kaže da je knez Miloš Obrenović prolazeći Carigradskim drumom, između Vranova i Radinca, primetio nekoliko koliba u kojima su stanovali doseljenici. Tada je naredio da obrazuju selo. Najstariji meštani se sećaju priča svojih predaka, o tome kada su se nastanili u Ralji.

Predstavnici ruske ambasade su obišli groblje  i položili vence i cveće na spomenik palim ruskim vojnicima za oslobođenje Ralje u drugom svetskom ratu. Tom prilikom posetili su i crkvu  Svetog Nikolaja.

Program je nastavljen u prostorijama Doma kulture . Na ovoj prigodnoj svečanosti  učestvovali su Kulturno – umetničko društvo iz Gacka, Gradsko kulturno – umetničko društvo Smederevo , Kulturno – umetničko društvo „Despot Đurađ Smederevac“ iz Ralje i pevačka grupa Đurđevke.

Izvor:  Televizija  Smederevo