Rafinerija ekonomska nada Smedereva


15. februar 2012. PRIVREDA – Izvor: Tanjug – Član Nadzornog odbora “Komiko Oversiz”, Brajan Marej nada se da će Skupština grada Smedereva dozvoliti izgradnju moderne rafinerije nafte u tom gradu.

“Mi još uvek snažno verujemo u potrebu da u Srbiji treba da postoji ovakva rafinerija, koja bi proizvodila nove vrste visokokvalitetnih goriva, čija bi tehnologija bila novina za Srbiju”, smatra Marej.

“Možemo da snizimo cene goriva i da imamo dobre, kvalitetne proizvode, što je dobro i za samu zemlju i za njen razvoj”, istakao je Marej i dodao da će kompanija nastaviti sa projektom sve dok postoji dobra makroekonomska osnova za samu rafineriju i podrška na mikroekonomskom planu, “gde bi rafinerija značila snažnu pomoć za lokalnu ekonomiju”.

„Takođe, biće veliki priliv u budžet grada i države od raznih poreza, taksi, akciza. Komiko oil će podići i kulturu poslovanja na viši nivo, a takođe ne treba zaboraviti da će u rafineriji posao dobiti 542 radnika. Mnogi privrednici iz Srbije dobiće uposlenje svojih kapaciteta kako tokom izgradnje tako i tokom rada rafinerije” , ističe Marej.

Marej je naglasio da odlaskom kompanije “Ju-Es-Stil” iz Smedereva, “projekat rafinerije postaje ekonomski još značajniji”.

“Nismo srećni zbog odlaska “Ju-Es-Stila”, ali mi znamo realno ekonomsko stanje”, istakao je Marej u programu lokalne TV Smederevo.

Osvrćući se na spekulacije da je regionalno tržište na kome želi da posluje Komiko oil suviše malo, Marej naglašava da ono koji to tvrde nemaju tačne analize ili iznose neistinite činjenice.

„Mnoge rafinerije u okruženju tako i u Srbiji ne rade punim kapacitetom ili uopšte ne rade. Takođe, pojedine imaju tehnologiju starije generacije što znači da tržištu ne mogu da ponude gorivo onog standarda ili kvaliteta koje propisuje Evropska komisija. Značajno je naglasiti i to da ukoliko naši proizvodi ostanu na tržištu Srbije smanjiće se zavisnost od uvoza, a u suprotnom, ukoliko budemo izvozili smanjiće se spoljno trgovinski deficit Srbije” , objašnjava Marej.

Prema njegovim rečima planirano da je da proizvodi rafinerije nafte Smederevo, odnosno gorivo najvišeg kvaliteta, bude ponuđeno kako inostranom tako i domaćem tržištu. On navodi da su interesovanje za proizvode Komiko oila pokazali mnoge kompanije koje se bave prodajom i distribucijom naftnih produkata.

Skupština grada Smedereva, na januarskom zasedanju, nije dala saglasnost na ugovor o zakupu neizgrađenog i neuređenog građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni „sektor severo-istok“ radi izgradnje rafinerije, a „Komiko Oil“ i zamenica gradonačelnika, u međuvremenu su odvojeno saopštili da su u toku pregovori oko usaglašavanja teksta ugovora.

Marej je naglasio da je ovaj ugovor bolji. „Napravili smo ozbiljne kompromise zato što zelimo da kompanija ima dobro ime, što je značajan deo uspešnog ekonomskog poslovanja“, ocenio je on.