Radnici Želvoza vraćeni na posao


Nekoliko stotina radnika smederevskog „Želvoza” je, po isteku 45 dana plaćenog odsustva, vraćeno na posao, zaslugom dva sindikata koji su organizovali protest u fabrici, izjavio je Tanjugu član Štrajkačkog odbora i predsednik Samostalnog sindikata u Želvozu, Slavoljub Trifunović.

Trifunović je najavio da će Štrajkački odbor sutra u Beogradu prijaviti protestni skup, koji će održati u prestonici, kako je rekao, najverovatnije 24. marta.

Generalni štrajk u fabrici Želvoz obeležen je danas okupljanjem rekordnog broja radnika ispred glavne kapije deljenjem vekne hleba zaposlenima, čime je, kako je on naglasio, nedvosmisleno poslata poruka da su radnici gladni.

Štrajkački odbor organizovao je generalni štrajk u fabrici 28. februara, zahtevajući pored ostalog, isplatu zaostalih zarada i povezivanje radnog staža.

Upravni odbor Želvoza je, u međuvremenu, razrešio dužnosti generalnog direktora Slobodana Ristića, na lični zahtev.

„Danas smo se čuli sa direktorom Ristićem koji nam je potvrdio da je podneo ostavku na mesto generalnog direktora iz ličnih razloga.

Ristić je u više navrata davao svoj maksimum oko obezbeđivanja posla za fabriku”, rekao je Trifunović i ponovio zamerke većinskom vlasniku što nije uložio dodatni napor da stabilizuje poslovanje fabrike.