Radnici “Želvoza” proveli noć u skupštini


07. mart 2012. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Radnici fabrike “Želvoz” prenoćili u sali Skupština grada Smedereva i sačekaju odbornike koje pokušavaju da privole da raspravljaju i o njihovim problemima.

Radnici traže da lokalna skupština na dnevni red sednice stave pitanje isplate otpremnina za više od 440 zaposlenih koji su proglašeni tehnološkim viškom.

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević i predsednik Skupštine grada Branče Stojanović razgovarali su sa radnicima “Želvoza” o deblokadi sale u kojoj bi danas trebalo da bude održana sednica.

Jedan od radnika je naveo da je na njihov zahtev za isplatu otpremnina i zaostalih zarada, stigao odgovor iz Ministarstva ekonomije da za preduzeća u restrukturiranju, poput “Želvoza”, nisu predviđena sredstva u budžetu za 2012. zbog čega su se i odlučili na protest.

Umičević je radnicima koji su započeli protest u skupštinskoj sali predložio da odrede petočlanu delegaciju sa kojom će otići u Ministarstvo finansija na razgovor o rešenju problema isplate otpremnina zaposlenima koji su proglašeni tehnološkim viškom.

Time bi bilo omogućeno zasedanje Skupštine, a radnici i odbornici bi po povratku delegacije iz Beograda bili obavešteni o ishodu razgovora s državnim sekretarom u Ministarstvu finansija Dušanom Nikezićem.

Zahtevi 444 radnika “Želvoza” odnose se na “isplatu otpremnine u skladu sa odlukom Vlade, isplatu duga iz radnog odnosa i povezivanje staža do dana preuzimanja radne knjižice”.

U pisanim zahtevim, koji su juče podeljeni novinarima, radnici su naveli da će proteste prekinuti tek pošto provere da je svima sa spiska izvršena uplata para.

Remonter šinskih vozila “Želvoz u restrukturiranju” ima oko 1.400 zaposlenih. Fabrika je 2007. bila prodata rumunskom konzorcijumu Grampet-Remar za 1,15 miliona evra.

Agencija za privatizaciju je, međutim, u aprilu prošle godine poništila kupoprodajni ugovor sa većinskim rumunskim vlasnikom zbog neispunjavanja kupoprodajnih obaveza, a početkom oktobra je bilo saopšteno da će radnicima, koji žele da napuste fabriku, biti povezan radni staž i obezbeđen novac za isplatu otpremnina.