Radnici “Želvoza” prekinuli sednicu SG Smederevo


Zaposleni u najvećem srpskom remonteru, nezadovoljni finansijskom situacijom u preduzeću, stupili su 28. februara u generalni štrajk

Radnici “Želvoza” danas su prekinuli sednicu Skupštine grada Smedereva i posle 30-minutnog protesta ispred sale parlamenta dogovorili sastanak sa gradskim čelnicima za sredu.

Stotinak nezadovoljnih radnika “Želvoza”, popodne je ušlo u zgradu Skupštine grada i tako onemogućili nastavak sednice lokalnog parlamenta, a posle sastanka sa gradskim čelnicima napustili su skupštinsku zgradu.
Dogovoreno je da se u sredu u 9 časova održi sastanak predstavnika pet sindikata sa gradskim funkcionerima a na sastanak će biti pozvani i predstavnici većinskog vlasnika ove fabrike železničkih vozila.

U Štrajkačkom odboru “Želvoza” Tanjugu je rečeno da su na sastanak, takođe u sredu, pozvani i u Agenciju za privatizaciju i Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, “na nastavak razgovora po pitanju poštovanja kupoprodajnog ugovora od strane kupca”.

Zaposleni u Fabrici železničkih vozila “Želvoz” u Smederevu, najvećem srpskom remonteru, nezadovoljni finansijskom situacijom u preduzeću, stupili su 28. februara u generalni štrajk, a dvojica radnika kojima su uručena rešenja o suspenziji, od ponedeljka su otpočeli štrajk glađu.

U utorak je istekao rok koji su predstavnici pet sindikata u fabrici ostavili državnim organima Srbije da reše nagomilane probleme u fabrici ili da raskinu kupoprodajni ugovor, zbog “neispunjavanja obaveza većinskog vlasnika, rumunskog konzorcijuma Grampet i Remar”.

Fabrika železničkih vozila “Želvoz”, koja zapošljava 1.452 radnika, prodata je 2007. godine rumunskom konzorcijumu Grampet-Remar za 1,15 miliona evra.