Radnici “Želvoza” obustavili proizvodnju


25. jun 2014. DRUŠTVO – Izvor: Blic – Pošto do isteka roka koji su ostavili poslovodstvu nisu dobili nikakav odgovor, zaposleni u proizvodnji smederevske Fabrike železničkih vozila od danas su ponovo u štrajku.

Traže isplatu zarada zaključno sa 24. junom, overavanje zdravstvenih knjižica, mesečne karte za prevoz i topli obrok.

– Anketirali smo ljude, EPS je isključio struju kod više od 60 njih, kod svakog petog radnika. Ljudi nemaju porodice da ishrane, kamoli da plaćaju račune. Sramota je da mi jedemo u menzi, makar i taj obrok bez mesa, a da naša deca gladuju. Za pet meseci dobili smo samo jednom po 4.000 dinara, a direktor se time još i hvali, kao da nam je isplatio po 4.000 evra – kaže Goran Stanić iz ASNS „Želvoza“.

On najavljuje da će, ukoliko ne bude odgovoreno na njihove zahteve, štrajk radikalizovati, da će ponovo na ulice, kako su i ranije bili prinuđeni da čine.
Sindikati traže i uključivanje njihovih predstavnika u pregovore o budućem strateškom partneru ili kupcu ovog preduzeća u restrukturiranju. Prema njihovim saznanjima, u toku su pregovori sa izvesnim Italijanima i Rumunima.

– Samozvani direktor Milorad Stojković, pošto je sve odluke sud poništio pa i tu o njegovom imenovanju, kako smo čuli, upravo je u Beogradu, u nekom ministarstvu i pregovara, kao da je to njegovo privatno, a ne svih ovih ljudi, malih akcionara. Nećemo dozvoliti da nas opet stave pred svršen čin, da nam dovedu nekog ko neće da ispunjava obaveze prema radnicima, pa da ponovo dođemo u situaciju da se poništava privatizacija – objašnjava Stanić.