Radnici Želvoza blokirali Smederevo


21. januar 2014. DRUŠTVO – Radnici smederevskog Želvoza blokirali su prilaze gradu i nekoliko većih saobraćajnica i prometnih ulica.

Ukoliko im se i danas niko ne obrati kako bi rešio njihove probleme, radnici najavljuju i štrajk glađu.

Nezadovoljni radnici Želvoza zauzeli su tri centralne raskrsnice u Smederevu. Oni štrajkuju jer nisu dobili obećane otpremnine, ali ni plate, nisu im overene zdravstvene knjižice, niti im je povezan radni staž.

Štrajkovi u ovoj fabrici ponavljaju se od septembra prošle godine kada su predstavnici vlade obećali da će rešiti sve probleme.

“Svedoci smo da nakon nove godine, i evo već debelog ulaska u januar mesec nijedno od tih obećanja nije ostvareno”, kaže Saša Milovanović predsednik sindikalnog radničkog pokreta.

U ministarstvu privrede kažu da rukovodstvo Želvoza nije u dogovorenom roku podnelo potpunu ličnu kartu preduzeća, niti plan tehnološkog viška i dokumentaciju za socijalni program, pa radnici zbog neodgovornosti rukovodstva ne mogu računati na otpremnine pod uslovima koji su važili u programu za 2013. godinu.

“Svakako je juče poslovodstvo poslalo još jedan dopis da se ministarstvo privrede oglasi oko svega ovoga i očekujemo da će neko posle ovog apela današnjeg neko naći vremena i razumevanja da prihvati naše pozive za sastanak kao bi se prevazišao ovaj problem”, kaže Slavoljub Trifunović predsednik Samostalnog sindikata Želvoza.

Ukoliko im se niko od zvaničnika ne obrati, radnici planiraju radikalizaciju štrajka.