Radnici Železare: Brine nas Vujović


02. oktobar 2014. PRIVREDA – Izvor: Agencija Beta – Nezavisni sindikat metalaca Železare Smederevo saopštio je da je zabrinut zbog mogućnosti gašenja primarne proizvodnje u toj fabrici.

Navodi se da je sindikat zabrinula izjava ministra finansija Dušana Vujovića na sastanku sa delegacijom jedne od zainteresovanih kompanija za Železaru da je Železara sa primarnom proizvodnjom (Aglomeracija, Visoke peći 1 i 2 i Čeličana) dugotrajno nerentabilna.

“Takva izjava ministra bi mogla da znači da postoji realna opasnost da se u postupku pronalaženja strateškog partnera za Železaru razmatra i mogućnost gašenja primarne proizvodnje”, navodi se u saopštenju.

Time bi, kako se dodaje, veliki broj zaposlenih u Železari Smederevo, ali zaposlenih i u preduzećima koja sarađuju sa Železarom ostao bez posla.

Pored zaposlenih u Železari posledice bi osetili pre svega zaposleni u Železnicama Srbije, Elektroprivredi Srbije, Srbijagasu, Mešer-Tehnogasu, metalskim i metaloprerađivačkim preduzećima u Srbiji, ocenili su u sidikatu.

“Moguće je da je naše reagovanje preuranjeno i da izjava ministra nije motivisana razmišljanjem o mogućem gašenju primarne proizvodnje u Železari, ali je pre svega dobronamerna i motivisana željom da na vreme ukažemo na posledice eventualne odluke da se na taj način rešava status Železare”, navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije je vlasnik Železare Smederevo od februara 2012. godine.

Nakon otkupa fabrike za jedan dolar od američkog Ju Es stila. Železara zapošljava oko 5.000 radnika i nalazi se u procesu privatizacije u kojem bi trebalo da nađe kupca do kraja juna 2015.