Psu bez dve šape se živi!


27. avgust 2011. HRONIKA – Izvor: Kurir – Pas kome je nepoznati počinilac u sredu odsekao dve šape operisan je juče u ambulanti u Smederevu

– Srećan je što je uopšte ostao živ. Infekcija je počela da se širi, pa su psu amputirani delovi noge koji su počeli da trule. Operacija je trajala više od dva sata. Sada je dobro. Ima povišenu temperaturu, ali to je normalno. Jeo je i uzimao malo vode, tako da sam siguran da će biti dobro – kaže dr veterinarske medicine Saša Stokić, koji je zbrinuo osakaćenog psa. Podsetimo, jednogodišnjeg mešanca su radnici zoo-higijene u sredu uveče našli u ulici Vojvode Putnika, a zatim su se za pomoć obratili dr Stokiću.

– Neverovatno, ali i dalje veruje ljudima, kao da mu se ništa nije dogodilo. Ne laje, samo zacvili kad mu previjam šapu – priča veterinar i dodaje da je pas imao ogrlicu, pa pretpostavlja da ima i vlasnike, ali se oni dosad nisu javili.

– Ne znam ko može ovako nešto da uradi. Osoba koja je ovo uradila koristila je veoma oštar nož ili sekiru. Zamislite šta bi takav zločinac mogao da učini čoveku, kad je ovo uradio ovom bespomoćnom biću – upozorava dr Stokić i apeluje na nadležne da što pre reaguju i pronađu počinioca ovog dela.

– Za razliku od Mile, kojoj je čovek odsekao dve prednje šape, ovom mališanu su isečene prednja i zadnja, zbog čega će mu biti veoma teško da hoda. Za prednju levu šapicu već imam ideju, i nju će moći da koristi za ispomoć pri hodanju, ali za zadnju ćemo morati da sačekamo da se oporavi i vidimo šta možemo da učinimo – objašnjava Stokić.

– Pre operacije, kad sam mu davao anestezije, koje inače mnogo peku dok se daju, on se nije čuo. Mirnijeg psa nisam video. Dok se budio iz anestezije, isto se ponašao. Samo me je gledao, a kad smo mu se obratili, počelo je da maše repićem – priča Stokić.