Prvo gvožđe u petak


08. mart 2012. PRIVREDA – Radnici “Železare Smederevo“ juče su zaduvavanjem visoke peći broj 2 ponovo pokrenuli proizvodnju, koja je prekinuta zbog loših vremenskih uslova u prvoj polovini februara.

Kako se navodi, u „Železaru“ je stigla dovoljna količina sirovina za redovan rad primarne i nastavak završne proizvodnje u svim pogonima. Veći deo zaposlenih vratiće se sa plaćenog odsustva i godišnjih odmora, na koje su bili poslati zbog prestanka proizvodnje.

– Prvo gvožđe treba da procuri iz visoke peći u petak – izjavio je predsednik Skupštine društva „Železara Smederevo“ Predrag Umičević.

– Ruda i koks su stigli i stižu u kontinuitetu svakog dana. Istovar se vrši ubrzano, pokrenuta je proizvodnja i očekujem da se prozvodnja nastavi u kontinuitetu – rekao je Umičević.

On je istakao da je lepa vest da je cena čelika na svetskom tržištu za april uvećana za 25 evra po toni. – To znači da je povećana tražnja. To bi trebalo da poboljša rad naše fabrike i da poveća tražnju proizvoda iz Železare – naglasio je Umičević.
Što se tiče potencijalnog strateškog partnera, on je izrazio uverenje da će pregovori koje vodi Vlada Srbije sa više zainteresovanih kompanija zbog povećanja cene čelika na svetskom tržištu dovesti do pozitivnog rešenja do kraja godine.

Izvor: pravda.rs