Prvi međunacionalni festival dečijih KUD-ova


13. maj 2013. DRUŠTVO – Udruženje srpsko – grčkog prijateljstva „Kantakuzina” za Podunavski okrug Smederevo, u okviru „Šestog dečijeg međunarodnog uskršnjeg festivala, Smederevo 2013″ organizovalo je u nedelju „Prvi međunacionalni festival dečjih KUD-ova, Smederevo 2013″.

Grad Smederevo, na ovoj specifičnoj i zanimljivoj manifestaciji, predstavljali su zamenik gradonačelnika Bojan Teofilović i član Gradskog veća dr Ivan Stevanović.

Smotra folklornih grupa iz Deliblata, Tavankuta, Ivanova, Mramorka, Bele Crkve, Bora, Mihajlovca i Smedereva, održana je u nedelju u Osnovnoj školi „Dr Jovan Cvijić”, nakon čega su proglašeni najbolji KUD-ovi.

Organizator je za cilj imao predstavljanje našeg nacionalnog i folklornog kulturnog nasleđa, kao doprinos međunacionalnom upoznavanju i razumevanju.

Kao moto manifestacije, istaknuto je: Naše višenacionalne sredine su bogatstvo naše države, Republike Srbije! i Naša deca su budućnost naših međusobnih odnosa i prijateljstva u zajedničkom suživotu na ovim prostorima!

Pokrovitelji ovog i prethodnog takmičenja za najjače, najlepše oslikano i najmaštovitije dekorisano dekorisano jaje, održano 5. maja, su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Smederevo, Nacionalni savet grčke nacionalne manjine u Republici Srbiji, Udruženje srpsko – grčkog prijateljstva „Kantakuzina” i Crkvena opština Smederevo.

Izvor: smederevo.org.rs