Protestna šetnja radnika „Želvoza“


29. oktobar 2011. DRUŠTVO – Prošlo je pola godine otkako je, posle dvomesečnog štrajka zaposlenih, poništen privatizacioni ugovor sa dotadašnjim većinskim vlasnikom, rumunskim konzorcijumom „Grampet-Remar“, a u „Želvozu“ se nije mnogo toga promenilo. Tako barem tvrde iz Sindikalno radničkog pokreta, koji je ovog petka organizovao protestnu šetnju zaposlenih u smederevskom remonteru šinskih vozila.

Prema rečima Saše Milovanovića, prvog čoveka SRP-a, ne zna se ko je u gorem položaju od oko hiljadu i po radnika u „Želvozu“, oni koji rade ili oni koji su na plaćenim odsustvima. Novoimenovani direktor Novica Davidović, koji je na čelo fabrike došao letos, kaže Milovanović, rekao im je da ga ne zanimaju dugovi prema radnicima koji su nastali za vreme rumunskog upravljanja fabrikom.

– Nisu nam isplaćene plate zbog kojih smo i krenuli u štrajk koji je doveo do raskida ugovora s Rumunima, za januar, februar, mart, april, maj. Junska plata je isplaćena selektivno, nisu je dobili svi radnici, u julu se to ponovilo, avgustovska isplata je kompletno nezakonita. Radnici koji su na plaćenim odsustvima primaju po 8.000 dinara, a pitanje je i koliko će to dugo trajati, jer direktor kaže da će biti isplaćeni kad se „steknu uslovi“ – opisuje šta ih je nateralo da izađu na ulice Milovanović.

U protestnoj šetnji Smederevom bilo je stotinak radnika „Želvoza“. Bilo bi ih više da je poslovodstvo koje, kako kažu u SRP-u, „skraćuje plate“ pristalo da skrati za sat-dva radno vreme drugoj smeni. Tako su učestvovali samo oni koji su u 14 časova završili smenu.

Izvor: Blic