Promene čelnika javnih preduzeća


15. oktobar 2017. DRUŠTVO – Izvor: Politika – Za vršioca dužnosti direktora JKP „Zelenilo i groblja” Smederevo imenovana je Violeta Maksimović umesto dosadašnje direktorke Slađane Jeremić koja je godinama vodila ovu gradsku firmu. Maksimovićeva na čelo „Zelenila i groblja” dolazi sa mesta načelnice Odeljenja za inspekcijske i poslove komunalne policije smederevske Gradske uprave.

Skupština grada ovu odluku obrazložila je činjenicom da je Jeremićevoj istekao mandat, odnosno period na koji je imenovana. U obrazloženju je navedeno da će nova direktorka, koja ima zvanje „specijalista strukovni ekonomista iz oblasti ekonomskih nauka” ovu funkciju obavljati do imenovanja direktora na javnom konkursu koji bi trebalo da bude sproveden.

Ovo, očito, neće biti jedina promena na čelnim pozicijama javnih preduzeća u Smederevu. Gradonačelnica Jasna Avramović najavila je mnogobrojne smene i nova postavljenja. To i ne čudi ako znamo da je zakonski rok za imenovanje novih direktora javnih preduzeća davno istekao. Međutim, Avramovićeva je rekla da neće biti promenjeni samo oni kojima je istekao status vršilaca dužnosti.

– Menjaćemo sve one za koje mislimo da nisu uspeli da odgovore zadatku. Moramo jako pažljivo da biramo direktore – najavila je ona.

O spekulacijama da nju čeka odlazak sa mesta gradonačelnika, s obzirom na to da je nedavno već podnela ostavku na funkciju poverenika SNS u Smederevu, kaže da ta stranka u ovom gradu nikad nije bila jedinstvenija i jača. Ocenila je da su to bile samo ambicije onih koji ne znaju šta znači voditi stranku i grad i koliko energije i snage treba da sve funkcioniše i dodala da su to bolesne političke ambicije.

– Ne bih se spuštala na nivo tih nagađanja. Nečija želja je bila da krčmi ono što je drugi napunio – kazala je Avramovićeva aludirajući na punjenje budžeta.

Skupština grada izglasala je promene i u Nadzornom odboru JKP „Vodovod”. Za novog predsednika imenovan je Aleksandar Radulović, umesto dosadašnjeg Dragoslava Petrovića, koji je podneo ostavku.