Program prekogranične saradnje Rumunija-Republika Srbija 2014-2020


20. jun 2014. DRUŠTVO – Konsultativna radionica o tematskim prioritetima programa prekogranične saradnje Rumunija-Republika Srbija 2014-2020. održana je juče u Smederevu, centru Podunavskog upravnog okruga, koji je Evropska komisija nedavno uvrstila u ovaj program.

Evropska komisija, tačnije Direktorat regionalnih i urbanih politika je nedavno omogućio i Podunavskom okrugu učešće u Programu prekogranične saradnje Rumunija – Republika Srbija u novom budžetskom periodu, od 2014-2020. godine, pa je tim povodom danas u Smederevu održana konsultativna radionica u novom budžetskom periodu.

Učesnike radionice je pozdravio i poželeo uspešan rad zamenik gradonačelnika Bojan Teofilović, podsetivši na istorijat i značaj saradnje i povezivanja sa Evropskom unijom, čiji je Rumunija član.

“Sa Rumunijom nas povezuju prijateljstvo i saradnja, koje treba nastaviti u procesima približavanja naše zemlje Evropskoj uniji”, rekao je Teofilović navodeći kao primer dobre prakse Smederevo i Temišvar, gradove koji tradicionalno dobro sarađuju.

Vrste projekata koji se finansiraju su mali infrastrukturni prekogranični projekti, projekti ekonomske saradnje, kao i aktivnosti vezane za zaštitu životne sredine, turizam, kulturu, poljoprivredu, obrazovanje, istraživanje i razvoj, zapošljavanje, institucionalnu saradnju…

Sredstva su bespovratna, sa obavezom da aplikant, odnosno korisnik donacije kofinansira svoj projekat u iznosu od minimum 15% od vrednosti projekta. Način dodele sredstava je putem javnog konkursa, a ukupna vrednost svih projekata na ovom programu je 75 miliona evra.

U septembru mesecu 2013. godine Regionalna kancelarija za prekograničnu saradnju Temišvar potpisala je ugovor “Tehnička pomoć za višegodišnje programiranje budućeg programa prekogranične saradnje u oblasti saradnje Rumunija-Republika Srbija” u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija-Republika Srbija.

Globalni cilj ovog ugovora je pomoć programskog partnerstva i izrada operativnog programa za prekograničnu saradnju Rumunija-Republika Srbija, kao i da se izradi efikasna strategija za implementaciju.

Ugovor sprovodi Konzorcijum sačinjen od konsultantskih kuća, a u Smederevu je danas o tematskim prioritetima govorio njihov predstavnik Bjađo Pereti, konsultant.

Cilj radionice je da se informišu zainteresovane strane kao i programski partneri i da se dobiju povratne informacije i ideje od prvog nacrta Strategije operativnog programa.

Tokom radionice, zainteresovane strane su imale priliku da daju komentare i sugestije za poboljšanje Programa prekogranične saradnje Rumunija-Republika Srbija 2014-2020, a nedoumice je otklanjala Kristina Ašković iz Sektora za programe prekogranicne i transnacionalne saradnje Kancelarije za evropske inegracije Republike Srbije.

Programi prekogranične saradnje su instrument Evropske unije za pružanje podrške saradnji institucija u pograničnim oblastima susednih država. Republika Srbija je u ovaj vid saradnje prvi put uključena 2004. godine kroz tzv. Susedske programe finansirane iz sredstava KARDS 2000-2006, a danas se programi sprovode u okviru druge komponente instrumenta IPA – finansijskog instrumenta Unije za podršku pristupanju za period 2007-2013.

Od 2004. godine do danas, u Srbiji je finansijski podržano oko 200 projekata. Trenutno se u Republici Srbiji sprovodi osam programa – sa Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Jadranski program i program “Jugoistočna Evropa”.

Izvor: smederevo.org.rs