Prodaja pod velom tajne, kupac već raži radnike


29. maj 2017. PRIVREDA – Izvor: B92 – Centar za stečaj Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, zvanično je potvrdio da je prodat stečajni dužnik Fabrika železničkih vozila “Želvoz”.

Ipak, za sada se gotovo ništa ne zna o novom vlasniku.

“Želvoz” je prodat iz petog pokušaja neposrednom pogodbom uz prikupljanje pisanih ponuda. Kako je najpovoljnija ponuda niža od 50 odsto procenjene vrednosti od 1,15 milijardi dinara, stečajni upravnik je u skladu sa zakonom, ponudu dostavio na odlučivanje Odboru poverilaca, pišu Večernje novosti.

“Odbor poverilaca je doneo odluku da se daje saglasnost za prodaju kupcu “Victory solutions” iz Beograda po ceni od 163 miliona dinara”, stoji u saopštenju na sajtu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

Reč je o firmi osnovanoj 2013. godine sa hiljadu dinara, a registrovana je za nespecijalizovanu trgovinu na veliko. Ova beogradska firma postala je vlasnik 20 hektara zemljišta i objekata površine oko 95,5 hiljada kvadrata, ali i četiri preduzeća i njihove imovine.

Od pre dva dana na lokalnom radiju oglašena je i potreba za zapošljavanjem novih radnika, i najavljeno pokretanje proizvodnje.

Druga ponuda bila je italijanske kompanije “Čimolai” koja godinama slovi za budućeg vlasnika remontera, i koja nekoliko godina drži u zakupu najveću fabričku halu. Navodno, njihova ponuda bila je niža za oko 3 miliona dinara.

Inače, dug zbog koga je “Želvoz” i otišao u stečaj, veći je od 4 milijarde dinara.