Prijavljena epidemija u Smederevu, broj obolelih od malih boginja raste


11. januar 2018. DRUŠTVO – Izvor: Politika– Na teritoriji grada Smedereva danas je prijavljena epidemija malih boginja sa pet laboratorijski potvrđenih slučajeva obolelih, potvrdila je za „Politiku“ dr Vera Joković Kostić, načelnica Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

Do srede su, prema analizama Instituta Torlak, od morbila obolela dva pacijenta u Smederevu – majka i njeno dvogodišnje dete, a danas je stigla potvrda za još tri lica, od kojih su dve medicinske sestre smederevske bolnice i jedan prosvetni radnik, saznajemo u Opštoj bolnici „Sveti Luka”.

– Imamo sumnje da su još dva pacijenta obolela od morbila, uzeli smo danas uzorke i čekamo rezultate, kaže dr Joković Kostić.

Opšta bolnica u Smederevu podnela je zahtev za zabranu poseta bolesnicima koji se leče na bolničkim odeljenjima. Naredba se još čeka.

– Bolnica sprovodi sve neophodne mere zaštite i očekujemo da u toku dana bude izdata naredba za zabranu poseta do daljeg, kaže dr Nenad Đorđević, direktor smederevske bolnice.

Od danas je praktično ceo Podunavski okrug pod epidemijom malih boginja. Podsećamo, u Velikoj Plani i Smederevskoj Palanci epidemija je prijavljena tokom decembra. U Palanci je za sada pet potvrđenih slučajeva, u Plani dva, ali ima još pacijenata kod kojih se sumnja na male boginje.

Braničevski okrug za sada odoleva, nema prijavljenih slučajeva a ni sumnji na male boginje.Ali, prema rečima dr Joković Kostić, s obzirom na to da je reč o zaraznoj bolesti koja se brzo prenosi,a ima je u susednom Podunavskom okrugu, nije isključena pojava i na teritoriji Požarevca, odnosno Braničevskog okruga.