Preinačena odluka o zatvorskoj kazni bivšem policajcu


13. oktobar 2012. HRONIKA – Izvor: Beta – Presuda smederevskog višeg suda prema kojoj je bivši policajac Vojkan Jović trebalo da u zatvoru provede godinu dana, preinačena je odlukom Apelacionog suda u Beogradu, pa će Jović provesti pola godine u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor.

Vojkan Jovanović je od 2003. do 2005. bio vođa drugog bezbednosnog sektora u Smederevu. Jovanoviću je suđeno zbog primanja mita i zloupotrebu položaja.

Prema sudskim spisima Jovanović je u više navrata od Miodraga Stamenkovića i Jovana Taseskog primio mito od ukupno 2.400 evra.

Tužilac tereti Jovanovića da nije lišio slobode Miodraga Stamenkovića za kojim je postojala poternica Opštinskog suda u Smederevu.

Policajac je imao više neslužbenih kontakata sa Stamenkovićem, koji je bio u bekstvu, a za uzvrat zahtevao i sredinom 2003. i prema optužnici dobio novčanu nadoknadu od 1.500 evra.

Prema optužnici Jovanović je od 25. januara do 12. februara 2005. za novčanu nadoknadu od 700 evra, propustio da Jovana Taseskog, poznatog policiji zbog nasilja u porodici, liši slobode i privede istražnom sudiji Opštinskog suda u Smederevu.

Jovanović je na sudu osporavao dela koja mu se stavljaju na teret, navodeći da od svedoka nije uzimao novac niti je u svom radu zloupotrebio službeni položaj.

Apelacioni sud u Beogradu je jednogodišnju zatvorsku kaznu na koju je Jovanovića osudio Viši sud u Smederevu, preinačio na kaznu zatvora u trajanju od šest meseci. Jovanović će kaznu izdržati u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor.