Predstavljen Teatar u tvrđavi 2015.


16. januar 2015. KULTURA – Predsednik Organizacionog odbora pozorišnog festivala Teatar u tvrđavi i dramski pisac, Radoslav Pavlović, najavio je danas ovogodišnji festival, koji će biti održan od 6. do 11. jula u Malom gradu Smederevske tvrđave i koji će imati festivalsku premijeru.

Ovogodišinji festivalski program je najvećim delom koncipiran, rekao je Pavlović, a novu festivalsku sezonu u ovom jedinstvenom ambijentalnom prostoru opisao kao „nešto sveže, na vrhovima prstiju, ambicioznije“. On je izrazio mišljenje da će publika imati priliku da se zabavi i da se oseća da je važno što se nalazi u tom prostoru.

„Ono što znamo sigurno, to je da će ove godine Smederevo imati festivalsku premijeru. Reč je o dramatizaciji romana Duge noći i crne zastave, autora Dejana Stojiljkovića, trenutno najtiražnijeg pisca u Srbiji i regiji. Roman se dešava dve godine pre Kosovske bitke i u kome su svi istorijski i mitski junaci. Napisan je vrlo vešto i do sada je prodat u 50.000 primeraka, a preveli su ga Nemci, Holanđani, Italijani..“

Pavlović je kazao da je dramatizacija urađena nedavno, u režiji Ivana Vukovića. Predstava će imati 30-tak junaka, među kojima su i poznati beogradski glumci sa velikog platna, iz filmova kao što je Montevideo. Prema njegovim rečima, kostime će raditi jedna od najboljih kostimografkinja kod nas, a publika će videti uživo realne kostime iz 14. veka, poput onih koji se mogu videti u Žiči, Ravanici, Studenici.

U produkciji festivalske premijere, učestvuju Grad Smederevo i pozorišta iz Niša i Šapca. Predstava će prvi put biti izvedena u Malom gradu, 10. jula, kao i prva repriza koja će 11. jula zatvoriti festival.

Govoreći o koncepciji festivala, Pavlović je rekao da je Teatar u tvrđavi pokušaj da se napravi novi festival „koji nije Bitef“ poput sličnih u Srbiji.

„Da ne budemo svi plavušani, neka bude neko brineta, neko crnka, da postoji neka razlika. Tako se došlo do termina koji je zaštitni znak festivala „Kretanje“. Kretanje u smislu da vidimo šta se dešava od kvaliteta, od vrlina u pozorištima u Srbiji i regionu.“

Pavlović je naveo da će na repertoaru biti i jedna, kako je ocenio, fantastična predstava Teatra Maska iz Bukurešta, Romeo i Julija po Šekspiru. Osim Rumuna, dolazi i jedna predstava iz Leskovca, Čehovljev Galeb u režiji Jovice Pavića. On je izrazio očekivanje da će do sredine februara biti definisan program ovogodišnjeg Teatra u tvrđavi, u okviru kojeg će biti prikazano 6 predstava.

Pavlović je na postavljeno pitanje u vezi sa budžetom festivala, rekao da su pare uvek problem.

„Kultura košta, samo je pitanje da li pare bacate kroz prozor ili ih trošite razumno. Da li ćete imati 500 mesta ili, kao na jednoj predstavi nedavno u Smederevu, četiri prodate ulaznice. Dakle, ako bude bilo puno, onda će svaki dinar imati smisla. Festival će koštati, uz pomoć sponzora, isto ili nešto malo više nego prošle godine. Uglavnom, oko sedam puta manje nego ranijih godina“, istakao je Pavlović.

Ocenjujući prošlogodišnji festival, prvi Teatar u tvrđavi, Pavlović je podsetio na posetu u poslednja četiri festivalska dana, naročito u poslednja dva dana, kada je bila „nezamisliva gužva“.

„To znači da su gledaoci prihvatili i, iz tog ugla, mogu da smatram da je ta promena u hodu bila vrlo uspešna i da smo mi, koji smo ovaj posao vodili, prezadovoljni, zato što i festivali i predstave služe da bi ih neko gledao“, zaključio je predsednik Organizacionog odbora pozorišnog festivala Teatar u tvrđavi, Radoslav Pavlović.

Pokrovitelj pozorišnog festivala Teatar u tvrđavi je Grad Smederevo, a realizator Centar za kulturu Smederevo.