Predstavljen program 32. Pozorišnog festivala „Nušićevi dani”


18. mart 2015. KULTURA – U smederevskom Centru za kulturu predstavljen je program 32. Pozorišnog festivala „Nušićevi dani“, koji se organizuje od 16. do 25. aprila, a konferenciji za novinare prisustvovala je i ovogodišnja dobitnica „Nušićeve nagrade za životno delo glumcu – komičaru“, Radmila Živković, dramska umetnica iz Beograda. U ime Grada Smedereva, prisutne je pozdravila Vesna Stefanović, u Gradskom veću resorno zadužena za kulturu i informisanje.

„Komičarski senzibilitet Rade Živković nije jednostavno opisati. Odlikuje ga ponekad iščašena vrcavost, ali i setna osenčenost, – groteskna oštrina, ali i empatija, – ubedljivost, ali i stilizacija, – jarka životnost, ali i osećanje apsurda. „Felini!“, uzviknula je švedska kritičarka prilikom gostovanja u čuvenom Dramatenu u Stokholmu. Svoj komičarski dar Rada je razvijala naročito na repertoaru naše moderne komediografije, pre svega u delima naših klasika prošlog, ali i dalje veoma bliskog nam veka, Nušića i Aleksandra Popovića. Često su njene komične uloge bile veoma slojevite. Kritičari su ponekad pisali o transformaciji u grotesku, kao što je zapaženo da je u komičnim zavrzlamama uvek dodavala bar zrnce apsurda, ili čak antidrame“, navodi se pored ostalog u obrazloženju žirija i dodaje:

„Ova nagrada za životno delo odnosi se na četrdeset godina komičarske energije i harizme Radmile Živković. Uprkos tome, ili upravo zahvaljujući tome, njena glumačka persona je i dalje protokom vremena sve bogatija i razuđenija. Zato smo sigurni da ćemo i ubuduće biti svedoci njenih novih, pa i iznenađujućih glumačkih dometa. Životno delo Radmile Živković i ubuduće će bujati i rasti.“

Dramska umetnica Radmila Živković, obraćajući se novinarima posle obrazloženja žirija, rekla je pored ostalog da to komediografsko kod Nušića i komično, u stvari je tragikomično.

„Zato sam svaku od tih, da kažem, komičnih uloga, igrala sa tom dozom tragedije. Nušić je napisao jedan priručnik za život, priručnik za ponašanje“, istakla je dramska umetnica i dodala da uvek za sebe kaže da je jako perspektivna glumica.

Žiri u sastavu: Svetlana Bojković, dramska umetnica iz Beograda, predsednica, mr Tatjana Lazarević Milošević, profesor književnosti iz Smedereva i Svetozar Rapajić, profesor režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu će Radmili Živković na završnoj večeri, 25.aprila uručiti „Nušićevu nagradu za životno delo glumcu komičaru“, kada će se proglasiti i ostale nagrade ovogodišnjeg pozorišnog festivala. Odluke o najboljoj predstavi festivala i najboljem glumačkom ostvarenju doneće žiri u sastavu: Rada Đuričin i Božidar Bole Stošić, dramski umetnici iz Beograda i Dragoslav Bata Mandić, profesor književnosti iz Smedereva. Biće izabrana i najbolja predstava po oceni publike.

Ovogodišnji selektor festivala Bratislav Petković, dramski pisac i reditelj iz Beograda, predstavio je selekciju u takmičarskom programu festivala, a umetnički direktor Sava Đuričić, govorio je o ostalim programskim segmentima i najavio da će ovogodišnji festival otvoriti Vladimir Đurđević, dramski pisac čije se dve predstave nalaze u zvaničnom programu.

U glavnom festivalskom programu, od 20. do 24. aprila, publika će biti u prilici da vidi pet predstava. Zvezdara teatar igraće „Bajku o pozorištu“ po tekstu Vladimira Đurđevića, Atelje 212 izvešće Nušićevu „Ožalošćenu porodicu“, Beogradsko dramsko dolazi sa predstavom „Tri klase i gospođa Nušić“ Vladimira Đurđevića, u produkciji Zvezdara teatra i agencija „Impressario” i „Colonna” videćemo „Veliki talas“ po tekstu Igora Amadeja i Narodno pozorište iz Beograda odigraće Nušićevog „Narodnog poslanika“.

Pokrovitelji festivala su Grad Smederevo i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Festival „Nušićevi dani“ pokrenut je 1984. godine u Smederevu, s ciljem popularizacije velikog komediografskog dela Branislava Nušića, koji je detinjstvo i mladost proveo u Smederevu.