Predstavljen novi broj časopisa Mons Aureus


05. novembar 2013. KULTURA – Godina 2013, donela je smederevskom časopisu za književnost, umetnost i društvena pitanja Mons Aureus dva jubileja: pre tri meseca, pojavio se drugi ovogodišnji, 40. broj smederevskog časopisa; ovih dana, navršava se deset godina od izlaska prvog broja časopisa i istovremeno, čitaocima se nudi 41. broj, što potvrđuje kontinuitet, istrajnost i doslednost u ostvarivanju značajnog kulturno-izdavačkog poduhvata.

Orfejevi tragovi predstavljaju poeziju Ljubiše Đidića, Bojane Stojanović Pantović, Nenada Grujičića i Radomira Videnovića. U Skriptorijumu, objavljena je priča Sijesta od utorka, latinoameričkog majstora magijskog realizma Gabrijela Garsije Markesa, u prevodu Ane Stjelje, i duža pripovetk Laze Lazića Polje šafranovo, dirljivu, poetičnu i uzbudljivu, koja nas vraća u stradalnička vremena totalitarnih režima koji su u XX veku obeležili istoriju Evrope.

Aristotelov durbin otvara književnoteorijsko tumačenje Ane Trkulje Semiološka analiza mita Rolana Barta. O jednom tematskom i vrednossnom aspektu poeme Nikole Drenovca Marija Magdalena piše Voja Marjanović, a Adrijana Krajnović poredi pripovedačke zbirke Aleksandra Gatalice (Vek) i Gorana Petrovića (Porodične storije). Aktuelnu pesničku produkciju prikazuju Mićo Cvijetić, Tanja Pajić, Radomir Životić, Milica Jeftimijević Lilić, dok Anđelko Erdeljanin piše o duhovito koncipiranoj antologiji Dušana Pop Đurđeva, koji na jednom mestu okuplja „najbogatije pisce”, tj. naše i strane pisce čiji se portreti nalaze na različitim monetama / novčanicama.

U Fokusu, Igor Živkovski, u doba kada se traže najprikladnija rešenja za reformu srpskog pravosuđa, osvetljava principe i organizacionu strukturu pravosudnog sistema u SAD. Godovi su posvećeni velikom srpskom i zavičajnom piscu Tanasiju Mladenoviću, povodom 100-godišnjice njegovog rođenja i 10-godišnjice smrti. Tu je i dosad neobjavljeni zapis istaknutog pripovedača i romansijera, Tasinog prijatelja Danila Nikolića, nastao na godišnjicu pesnikove smrti (Večiti mladić). Čisto zlato duše i poezije je beseda T. Lazarević Milošević izgovorena u okviru programa posvećenih Tanasiju Mladenoviću tokom obeležavanja Dana Narodne biblioteke Smederevo.

Rubrika Snom do nedohoda posvećena je nedavno preminulom pesniku, pripovedaču, književnom i pozorišnom kritičaru Milosavu Buci Mirkoviću, stalnom saradniku časopisa. O delu, životu i višestrukom doprinosu Buce Mirkovića srpskoj kulturi i književnosti piše Boža Stamatović. Tu je i jedan od poslednjih priloga koje je Mirković namenio našem časopisu, Veliki Vladimir, nastao povodom 120 godina od rođenja V. V. Majakovskog.

Gradimir Stojković (Dobro) ovog puta se, duhovito i kritički, osvrće na pojavu „pisanja po preporuci” i klišea u književnosti za decu, da bi nam predstavio Snežanu Pavlović Bogojević, autorku koja, kako kaže, „ne prihvata polovična rešenja”.

U središtu pažnje Ekslibrisa je Fond odeljenja strane knjige Narodne biblioteke Smederevo kroz prikaze bibliografsko-kataloške baze ovog Fonda koju su načinile Biljana Živanović i Jelena Jeremić. Dobrila Begenišić i Branka Ristivojević ističu vrednost koju ovo izdanje ima ne samo za rad našeg Fonda nego i za domaće bibliotekarstvo i bibliografiju u celini. Valja naglasiti da je knjiga B. Živanović i J. Jeremić Fond odeljenja strane knjige Narodne biblioteke Smederevo 2002-2012. još jedna u nizu bibliografskih publikacija kojima naša Biblioteka predstavlja svoje izuzetne fondove i smederevsku kulturnu baštinu u celini.

Izvor: smederevo.org.rs