Predstavljanje najnovije knjige Vitalija Šentalinskog


12. novembar 2013. KULTURA – Poznati ruski pesnik i prozni pisac Vitalij Šentalinski, u sredu 13. novembra u Centru za kulturu, u oviru naučno-obrazovnog programa, predstaviće smederevskoj publici svoju najnoviju knjigu „Zločin bez kazne”.

Ovaj autor je u žižu svetske javnosti dospeo kada je objavio građu iz arhiva KGB-a koja se ticala represiranih ruskih književnika, između ostalih i Bulgakova, Pasternaka, Cvetajeve i drugih. Vrlo je zanimljiv način na koji je Šentalinski došao do ovih materijala koje je kasnije pretočio u tri knjige: „Iznenađenja Lubjanke” (1990), „Vaskrsla reč” (1999) i „Zločin bez kazne” koju će nam ovom prilikom predstaviti sam autor.
Naime, kada su arhivi KGB-a otvoreni za javnost, važilo je pravilo da se oni mogu dobiti samo na uvid, a njihovo umnožavanja odnosno kopiranje, fotografisanje ili pravljenje beleški bilo je strogo zabranjeno. Šentalinski je tako pri svakom odlasku u arhiv u nedrima ispod odeće krio diktafon, a onda poluglasno, sebi u bradu isčitavao dokumenta i na taj način ih iznosio van. Njegova supruga mu je pružila neizmernu pomoć u srećivanju građe. Ona je uzevši dve godine neplaćenog odsustva sa svog posla predano prekucavala sve ono što je Šentalinski donosio iz arhiva.

Kada je prva knjiga „Iznenađenja Lubjanke” ugledala svetlost dana 1990. godine to je odjeknulo i izazvalo veliku pometnju u javnosti, ne samo u Rusiji već i van njenih granica. Iste godine je ovo delo predstavljeno i na Beogradskom sajmu knjiga gde je bilo apsolutni hit. Naš akademik i književni kritičar Nikola Milošević rekao je da je Šentalinski prvi pisac koji je uspeo da podigne jedan veliki kamen, ispod koga se mnogo toga nalazilo, a zahvaljujući njemu i ispuzalo na svetlost dana.
Iako je široj javnosti najpoznatiji po ovim svojim delima Vitalij Šentalinski je u književne vode uplovio kao pesnik, na šta je veoma ponosan. Objavio je nekoliko zbirki pesama, a jednu od njih „Pokaži lice” prevela je sa ruskog naša sugrađanka, istoričar umetnosti, pisac i prevodilac Vera Horvat, za šta je bila i nominovana za prestižnu prevodilačku nagradu.

Ovaj autor, inače vrlo zanimljiva i svastrana ličnost i po svom obrazovanju a i po životnom iskustvu (završio Arktički pomorski univerzitet, Fakultet žurnalistike na Moskovskom državnom univerzitetu, učestvovao u pet arktičkih ekspedicija, radio kao novinar i urednik radio i tv programa, dobitnik brojnih nagrada iz ove oblasti) svoju poslednju knjigu „Zločin bez kazne” predstaviće Smederevcima zajedno sa prevodiocima Ljubinkom Milinčić i Nedom Nikolić Bobić, u Koncertnoj dvorani od 18 časova.

Moderator ove književne večeri je Danijela Milošević, urednik naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu, a ulaz je slobodan.

Izvor: smederevo.org.rs