Predsednik Srbije uručio humanitarnu pomoć


21. maj 2014. DRUŠTVO – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je danas humanitarnu pomoć građanima Smederevske Palanke u vodi, konzerviranoj hrani, bebi orpemi i sredstvima za higijenu i najavio da će tražiti od generalnog sekretara UN da se organizuje donatorska konferencija za pomoć građanima Srbije, kao i podršku Saveta bezbednosti UN.

Predsednik je danas, u društvu supruge Dragice Nikolić, u Smederevsku Palanku došao sa konvojem humanitarne pomoći, među kojima je jedan šleper konzervirane hrane, dva šlepera i tri kombija flaširane vode, oko 500 pari čizama, bebi oprema i sredstva za higijenu.

Donacije ovih dana stižu i preko Fondacije Dragica Nikolić i ona je za sada namenjena za lekove, opremu i hranu za bebe.

Samo tokom jučerašnjeg dana Centralnoj apoteci Kliničkog centra Srbije donirano je više od 2,5 miliona dinara samo za lekove.

“Lekove nabavljamo u skladu sa zahtevima Centralne apoteke KCS, koja obavlja evidenciju o tome šta je gde potrebno i šta nedostaje”, rekao je Nikolić i poručio da će svako ko se u ovoj situaciji ogrešio morati da bude žestoko kažnjen.

Predsednik je istakao da donacije za ugrožena područja svakodnevno stižu, a da se on ovih dana lično obraća predsednicima svih država za pomoć.

“Tražiću od generalnog sekretara UN da organizujemo donatorsku konferenciju za pomoć građanima Srbije i zatražiću podršku i Saveta bezbednosti UN”, rekao je Nikolić i najavio da će koliko sutra upoznati predsednika Francuske sa razmerama štete koje su nastale posle poplava.

Predsednik Srbije je pozvao i sve medije da sa snimcima poplava iz svih krajeva zemlje naprave film, kako bi ceo svet bio upoznat sa razmerama tragedije.

Nikolić je pozvao sve “koji imaju više” da pomognu ugroženima i naglasio da će u saradnji sa Centralnim kriznim štabom pomoć biti raspoređena u skladu sa potrebama.

Predsednik Srbije je prisustvovao zajedničkoj sednici Okružnog i Opštinskog štaba za vanredne situacije u Osnovnoj školi Heroj Radmila Šišković, u čijem dvorištu je dopremljena pomoć.

“Predsednik Nikolić je obavešten o teškoj situaciji u kojoj se nalazi Smederevska Palanka. Trenutno najveći problem je vodosnabdevanje. Smederevska Palanka i Velika Plana prave zajedničku fabriku vode i to će rešiti mnoge problem. U ovom trenutku je najvažnije da se očiste postrojenja poplavljena fekalnim vodama i da se za 5-6 dana pusti u instalacije”, rekao je Radoslav Cokić, komandant Okružnog štaba za vanredne situacije Podunavskog upravnog odbora.

Cokić se zahvalio predsedniku Srbije na humanitarnoj pomoći i dodao da je Nikolić obećao da će u svim segmentima da pomogne, poput poljoprivrede, kako da se nabavi seme za sorte sa kratkom vegetacijom koje bi se ponovo zasejale i poručio da će u svim mestima u kojima se nalazi, govori i obraća, predsednik Srbije da se založi da se sva ova pitanja, izneta na zajedničkoj sednici Štaba, reše.

Predsednik Nikolić je tokom današnje posete Smederevskoj Palanci, obišao poplavljeno naselje Karađorđevo JKP za proizvodnju i distribuciju vode “Vodovod Smederevska Palanka”.

Izvor: smederevo.org.rs