Predrag Umičević: Izgradićemo rafineriju sirove nafte


Smederevo je grad sa možda najvećim potencijalom za dolazak investitora. Voćarska proizvodnja je već pronašla mesto na tržištima van Srbije, a naša najveća ravničarska Tvrđava u Evropi je kao javno preduzeće najzad dobila gazdu, i sada će moći da konkuriše za mnoge projekte i potpuno iskoristiti svoje bogatstvo. Jedna od gorućih tema u Smederevu već dve godine je izgradnja rafinerije sirove nafte.

– Projekat je zaista ogroman, već dve i po godine se radi na njemu u saradnji sa Vladom. Sa takvim projektom Srbija će biti energetski važna država na Balkanu i time ćemo dobiti primat u odnosu na neke zemlje u okruženju – kaže za „Pravdu“ gradonačelnik Umičević.

Dokle se stiglo sa pripremama za izmeštanje koloseka i robne luke?

– Odradili smo sve što je u našoj moći. Urađen je projekat sa kompletnim planom detaljne regulacije za taj kolosek. U Ministarstvu infrastrukture za to je planirano 400.000.000 dinara. Očekujemo da to tokom aprila bude gotovo i da počne izgradnja.

Usvojena je odluka o kreditnom zaduženju grada. Za koje namene će taj novac biti potrošen?

– U nekoliko segmenata, poput sporta i socijalne politike, imamo precizno definisanu politiku, i tu smo jedan od najuspešnijih gradova u Srbiji. Imali smo zatečeno stanje sa kreditom od 2.000.000 evra, a potom smo preuzeli jedan kredit od 2.400.000 evra za završetak dvorane, bazena i saobraćajnica u gradu. Vratili smo kredit od 2.000.000 evra. Sada želimo da se nastavi investicioni ciklus. Želimo da ovde dođu ozbiljne firme.

Osim razvoja privrede dolaskom investitora, ono što se stalno ističe kao prioritet je i unapređenje poljoprivrede proizvodnje…

– Još pre dve godine smo završili s akcionim planom i tražimo šansu da se pojavimo na stranim tržištima, pre svega sa breskvom, jabukom, jagodom, grožđem i našim čuvenim vinima. Otvaramo sušaru u Vodnju, čime će se praktično produžiti vek našim proizvodima. Dali smo punu podršku razvoju vinarske proizvodnje.

Kako obrazlažete podelu JP „Komunalac“, odnosno formiranje četiri nova javna preduzeća?

– „Komunalac“ kao preduzeće sa više od 400 zaposlenih je odavno preraslo svoje kapacitete i postalo je potpuno neekonomično, zbog nagomilanog administrativnog sektora. Nije postojao drugi način da se to reši. Jednostavno, groblje sa pijacama ili parking sa zelenilom nema nikakve veze, pa smo želeli da formiramo manje i efikasnije celine.

Na koji način će funkcionisati „Tvrđava“ kao novoformirano javno preduzeće?

– Javno preduzeće „Tvrđava“ osnovano je sa željom da se unapredi rad Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Muzeja, Turističke organizacije, ali tvrđava nije imala svog titulara, što je bilo potrebno da bismo konkurisali za mnoge projekte. Stalno pričamo da je tvrđava turistički potencijal, ona je tu 600 godina, a mi nismo razvili taj potencijal, i to može da se realizuje osnivanjem ovog javnog preduzeća. Siguran sam da ćemo ove godine udvostručiti broj posetilaca.

Obećano

– otvaranje novih radnih mesta

– socijalno odgovorna politika

– izgradnja bazena

– rekonstrukcija Ulice Kralja Petra I

Ispunjeno

– dvorana „Smederevo“

– otvoren gradski bazen

– završena Ulica Kralja Petra I u centru grada

– potpisan ugovor o osnivanju Slobodne zone

U planu

– pokrivanje bazena da bi se koristio tokom cele godine

– izgradnja železnice

– investiranje u industrijsku zonu otvaranjem Slobodne zone

– izgradnja stanova za socijalno ugrožene kategorije

Zavarivanje kao strast

– Pre dolaska na mesto gradonačelnika, 20 godina sam vlasnik firme koja se bavi tehnologijom zavarivanja, za šta sam se i školovao kao mašinski inženjer. Dakle, moja pasija je zavarivanje. I sam sam sedam godina radio taj posao i žao mi je što je u Srbiji to zanimanje, koje je nezamenjivo u budućnosti, zapostavljeno. Nadam se da ću, kada prestanem da se bavim politikom, moći ponovo da se posvetim svom poslu – kaže Umičević.

M. Cakić