Pred publikom ovog meseca trideset različitih programa


02. novembar 2016. KULTURA – Novembar u smederevskom Centru za kulturu tradicionalno obiluje brojnim događajima iz svih oblasti umetnosti i kulture. Pred publikom je skoro trideset različitih programa, odnosno pedeset izvođenja, jer se filmske projekcije održavaju u više termina, kao i neke pozorišne predstave i koncerti. Po programskim segmentima ovog meseca biće osam pozorišnih predstava, a od toga tri su za odrasle, a pet za dečiju publiku. Deset je koncerata, od kojih su dva namenjena školskoj publici. Filmski program ovog meseca donosi tri premijere iz sfere domaće kinematografije, a gledaoce i dalje nagrađujemo filmovanim romanima, koje daruje izdavačka kuća „Laguna“. Naučno-obrazovni program ugostiće ponovo eminenetne poznavaoce materije  koji će govoriti o aktuelnim i značajnim temama. Publika će biti u prilici da vidi i novu galerijsku postavku, a biće predstavljen i jedan naš međunarodni projekat. Podsećamo da se pod krovom Centra za kulturu Smederevo održava osam aktivnih tečajeva glume, baleta, plesa, gitare, manekenstva i fotomodelinga, kreativna radionica, kao i joga vežbe. Osim toga Centar za kulturu Smederevo daje tehničku i logističku podršku drugim institucijama i organizacijama pri realizaciji njihovih programa.

Pozorišna publika u prilici je da najpre vidi novu predstavu Mićka Ljubičića, pod nazivom „Danas nam je divno DNO“. U pitanju je kvazidokumentarna hiperrealistična tragikomedija. I ova predstava, kao i svaka prethodna Mićkova nam garantuje odličnu zabavu i urnebesan humor. Ništa manje smeha neće biti ni na predstavi „Priča se po gradu“, intrigantnoj komediji o tome kako jedan jedini zlobni trač može da okrene živote četiri žene naglavačke. Te četiri žene igraju Olga Odanović, Dubravka Mijatović, Anastasia Mandić i Sena Đorović.

Smederevsko pozorište PATOS ovog meseca odrasloj publici ponovo će se predstaviti sa „Iner lajtsom“ odnosno predstavom „Unutrašnja svetla“. Nesvakidašnji koncept ove predstave pruža po prvi put mogućnost slepim i slabovidim osobama da u potpunosti uživaju u jednom pozorišnom komadu, a osobe koje vide su kao publika izjednačene time što svi nose poveze preko očiju tokom trajanja predstave. Prvog dana novembra odigraće prvu reprizu svoje najnovije predstave „Alisa“, koja je već na premijernom izvođenju pobrala simpatije brojne publike i smestila se u sam vrh PATOS-ovih pozorišnih ostvarenja. Za školsku publiku planira se izvođenje predstave „Nemušti jezik“, nastale po motivima poznate srpske narodne bajke.

Studio glume Centra za kulturu Smederevo, takođe za školsku publiku, odigraće predstavu „Tom Sojer“ zasnovanu na istoimenom romanu čiji je autor Mark Tven, i koja se nalazi u školskoj lektiri. Tom Sojer od svog nastanka kao književnog lika važi za omiljenog junaka  detinjstva svakoga ko ga je upoznao.

Dečiji pozorišni matine subotom ovog meseca najmlađoj pozorišnoj publici nudi da pogleda „Malo kraljevstvo“ i „Robin Huda“.

Posle više od 5 godina, kultni balkanski autor Rambo Amadeus sa sekstetom Five Winettous dolazi pred smederevsku publiku. Toliko je prošlo i od poslednjeg nastupa našeg nacionalnog ansambla „Kolo“ u Smederevu, koji će takođe, nastupiti ovog meseca.

Muzička publika biće u prilica da sluša i muziku srpskih kompozitora za violončelo i klavir u izvođenju Dua Stojanović, i to besplatno, u okviru projekta za predstavljanje i popularizaciju domaćeg muzičkog stvaralaštva u domenu umetničke muzike, koji je pomognut od SOKOJ-a (organizacije muzičkih autora Srbije). Solistički koncert održaće i Bogoljub Nikolić Bogion, umetnik na gitari, koji svojom autorskom muzikom na originalan i neformalan poližanrovski način objedinjuje klasične i džez elemente, spojem world motiva i apsolutne muzike sfere.

Nakon brojnih nagrada u Srbiji i na svetskim takmičenjima, Veljko Nenadić i Neda Nikolić, učenici Muzičke škole „Kosta Manojlović“ u Smederevu, objavili su u oktobru 2016. godine svoj prvi CD „Igra za frulu i klavir“, koji će ovog meseca biti predstavljen publici na programu u Centru za kulturu.

Svoj veliki i značajan doprinos kvalitetu muzičkog života u gradu nesebično daje i Gradski ženski hor „Kir Stefan Srbin“, koji nam ovog meseca u goste dovodi horove iz bratskih zemalja, Rusije i Grčke.

Pred publikom našeg bioskopa naći će se tri domaća filmska ostvarenja. Najpre, film reditelja i scenariste Srđe Penezića „Ime: Dobrica, prezime: nepoznato“, žanrovski okarakterisan kao bajka za odrasle. Film govori o detetu koga su još kao bebu napustili roditelji i prati ga kako odrasta i kako se nosi sa lažima i manipulacijama svakodnevnog života sa čistim srcem i naivnošću koja prerasta u mudrost.Lik Dobrice tumači večiti dečak jugoslovenskog filma Slavko Štimac. Sledi treći nastavak „Vojne akademije“ pod nazivom „Novi početak“, koji donosi nove, uzbudljive avanture dve godine nakon diplomiranja generacija kadeta koja je osvojila srca miliona. Istovremeno, na Akademiju stiže nova generacija kadeta, koja se pridružuje ovoj svojevrsnoj školi života. Proslavljeni srpski glumac Nikola Kojo, u svom rediteljskom debiju „Stado“donosi nam urnebesnu satiričnu komediju o životu iza kamere. I proverena glumačka ekipa u kojoj su Zoran Cvijanović, Nataša Ninković, Vesna Trivalić, Nikola Đuričko obećava smeh.

Gledaoci filmova iz oktobra, kao i oni koji u novembru učestvuju u nagradnoj igri Centra za kulturu i Lagune mogu dobiti poznate naslove na osnovu kojih su nastala i filmska dela: „Koralina i tajanstveni svet“, Nila Gejmena i „Bridžit Džons na ivici razuma“, Helen Filding.

U okviru naučno-obrazovnog programa biće upriličen susret sa Aleksandrom Gajšekom, novinarom, urednikom i televizijski voditeljem na TV Studio B, sa kojim će biti vođen razgovor o temama kroz čiju se obradu emisija „Agape“ profilisala kao dragocena kulturna i medijska pojava. Zainteresovani će biti u prilici da kupe izdanja „Agape antologije“ 1, 2 i 3, koja su objavljena u periodu od 2014. do 2016. godine. Profesor doktor Sofija Stefanović, arheolog, predavač na Filozofskom fakultetu u Beogradu održaće predavanje na temu „Praistorijske majke i bebe na Balkanu“. Ova srpska naučnica je i rukovodilac projekta „BIRTH“, koji se bavi porođajima,majkama i bebama u praistoriji, odnosno evolucijom feritiliteta, a koji je Evropski istraživački savet uvrstio među najizvrsnije projekte u Evropi, što je istorijski uspeh za srpsku nauku. Na tribini „Vaspitni postupci roditelja i njihove razvojne posledice po decu“ govoriće Smiljana Grujić, psiholog i psihoterapeut. Biće održano i novo predavanje u okviru ciklusa „Živeti zdravije“, a kroz „Karavan lepih umetnosti i multimedija“ vodiće nas  predavači ove visokoškolske ustanove(ALUM): vanredni profesor Branislav Lečić, glumac, rukovodilac  departmana glume i prodekan za razvoj, docent Petar Stanojlović, reditelj, rukovodilac departmana menadžmenta umetničke produkcije i medija i pomoćnik dekana za saradnju, vanredni profesor Đorđe Stanojević, vizuelni umetnik i rukovodilac departmana vizuelnih umetnosti i docent Jelena Blečić, vizuelni umetnik i pomoćnik dekana za marketing. Oni će sa zainteresovanom publikom razgovarati na teme: kako upotrebiti talenat, o sagledavanju lepote savremenog stvaralaštva, obrazovanju umetnika u budućnosti, kreativnosti i budućnosti, stvaralačkom identitetu i umetnosti digitalnog doba.

Likovnoj publici biće predstavljeni radovi nastali na ovogodišnjoj 32. Međunarodnoj likovnoj koloniji „Grafika“, na kojoj su učestvovala četiri grafičara iz Srbije: Aleksandar Lazar, Jelena Jevtić, Danica Stupar i Nikola Radosavljević, zatim Olivera Šipka i Jelena Karišik iz Banja Luke u Republici Srpskoj (BiH) i dva grafičara iz Bugarske: Todor Občarov i Veselin Damjanov-Ves. Gosti izlagači na izložbi biće dve domaće predstavnice ove likovne tehnike, mlađe generacije Andrijana Danilović i Marijana Janković.

Centar za kulturu Smederevo s ponosom će krajem meseca predstaviti „Parlament riba“, internacionalni projekat o zaštiti životne sredine na temu otpada u moru, koji je  namenjen deci starijoj od 8 godina. Program obuhvata izložbu dečijih radova na temu zaštite životne sredine, karneval učesnika projekta i pozorišnu predstavu. Projekat je finansiran od strane nemačke Federalne fondacije za životnu sredinu.

U novembru nastavljaju sa radom i svi tečajevi koji se održavaju pod našim krovom. Većina ih je za decu i omladinu, poput Studija glume, baleta, manekenstva i fotomodelinga, ali ima i onih koji uključuju zainteresovane svih uzrasta kao što su škola plesa, kurs gitare i joga vežbe. Sve tečajeve vode sertifikovani instruktori.

Gotovo svi navedeni programi deo su redovnog programa Centra za kulturu. Naša ustanova međutim, kao najveća ustanova kulture u gradu, pruža tehničku i logističku podršku i svim drugim zainteresovanim institucijama i organizacijama, prilikom realizacije njihovih programa, čije kapacitete mi možemo da zadovoljimo. Tako će se ovog meseca, drugu godinu zaredom, pod našim krovom održati Prvenstvo Srbije u kategoriji KID’S FITNESS-u u organizaciji Saveza Srbije za Bodi Bilding, Fitnes, Bodi Fitnes i Aerobiki Bodi bilding kluba ,,Železničar“ iz našeg grada, zatim će naša Opšta bolnice „Sveti Luka“ realizovati programe povodom obeležavanja njihovog značajnog jubileja, 150 godina postajanja i rada. Između ostalih, u okviru tog programa biće izvedena i predstava „Valjevska bolnica“, Kruševačkog pozorišta i Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice, a koju je pozorišna publika mogla da pogleda letos na Teatru u tvrđavi. Tradicionalno, u novembru biće održan još jedan Sajam zapošljavanja, u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje Smederevo.

Radno vreme Bilet servisa Centra za kulturu je radnim danima od 10.00 časova do početka poslednjeg programa, a vikendom sat vremena pre početka prvog programa, pa do početka poslednjeg programa za taj dan. Telefoni na koje se može informisati i izvršiti rezarvacija ulaznica su: 4624-815 i 064/829-5345. Korisnicima interneta dostupne su sve informacije na našem sajtu www.sdkultura.org.rs i svim društvenim mrežama.