Pozorišna značka Branislav Nušić


25. decembar 2017. KULTURA – Izvor: Politika – Pozorište Patos iz Smedereva narednu godinu započeće novim programom pod nazivom „Pozorišna značka Branislav Nušić”. Ovaj program podrazumeva redovno posećivanje kvalitetnog pozorišnog sadržaja od strane učenika, koji je dodatno propraćen edukativnim elementima, kao što su pozorišni bonton, pozorišne tribine i vođenje ličnog pozorišnog dnevnika.

– U pitanju je novi pristup razvoja mlade pozorišne publike kroz saradnju sa osnovnim školama i kontinuiran rad na izgradnji pozorišnog ukusa i kritičkog mišljenja kod dece. Savremena istraživanja trendova u kulturi ukazuju na to da je pozorišna publika sve starija, dok su deca i mladi okrenuti drugim medijima koji ne mogu da zamene kulturno-obrazovnu ulogu pozorišta koju ima u razvoju jednog deteta – navode iz Patosa.

Sa realizacijom projekta kreće se početkom naredne godine, a trajaće sve do decembra 2018, kada učenike i njihove škole očekuje završna manifestacija istog naziva. Tada će biti nagrađeni za posećivanje pozorišta i kritičke osvrte u vidu pozorišnih dnevnika.

Značaj projekta je prepoznat i finansijski podržan od grada Smedereva i Erste banke kroz program nazvan „Superste +”, na kome je pozorište Patos jedan je od tri pobednika, upravo zbog inovativne ideje razvoja publike u kulturi, što inače predstavlja jedan od prioriteta kulturne strategije Srbije, ali i savremenih evropskih kulturnih programa. Podršku je pružilo i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ocenivši da se projektom izuzetno podstiče kreativan razvoj učenika školskog uzrasta.

Partneri na projektu su Centar za kulturu i Narodna biblioteka Smederevo.