Poverenik: Legitimno interesovanje za ugovor o upravljanju Železarom


01. jul 2015. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Beta – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka Rodoljub Šabić saopštio je danas da je naložio Ministarstvu privrede Srbije da organizaciji Transparentnost Srbija (TS) bez odlaganja dostavi Ugovor o upravljanju Železarom Smederevo.

U saopštenju se ističe da je poveravanje na upravljanje resursa u javnom vlasništvu, pogotovo resursa vrednosti i značaja Železare Smederevo, pravni posao koji je s razlogom izazvao veliko interesovanje javnosti i nesporno predstavlja potpuno legitiman predmet interesovanja javnosti.

Poverenik je naveo da Ministarstvo nije pružilo nikakav dokaz da postoji neki od opravdanih razloga propisanih odredbama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja koji bi eventualno predstavljao osnov da se uskrati pristup informacijama koje traženi dokument sadrži, a sami navodi da ugovor sadrži podatke čijim objavljivanjem bi mogla nastati šteta pružaocu osluga, bez suštinskih argumenata i dokaza izvesno ne predstavljaju takav osnov.

Poverenik je još podsetio da je pravo javnosti i građana na pristup podacima u posedu organa vlasti zajemčeno Ustavom Srbije i da se ostvaruje ili eventualno ograničava pod uslovima i na način predviđen Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.