Povećan nivo vodostaja na Dunavu ugrožena naselja od Apatina do Smedereva


05. jun 2013. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Tanjug – Nivo vodostaja na Dunavu je danas povećan, a nadležne ekipe su stalno na terenu i predlažu preduzimanje mera, izjavio je Tanjugu zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Đorđe Babić.

Babić je rekao da je danas sastanak Republičke direkcije za vode, direktora javnih vodoprivrednih preduzeća “Srbija vode” “Vode Vojvodine” i Beograd vode”, Sektora za vanredne situacije i RHMZ-a.

Babić je rekao da su već zakazane sednice Pokrajinskog štaba za vanredne situacije i Gradskog štaba za vanredne situacije Novi Sad, kojima je dat nalog da obiđu potencijalna mesta koja mogu biti ugrožena visokim vodostajem u slivu Dunava.

– To se uglavnom odnosi na ona naselja i mesta koja su u nebranjenom delu, znači ona naselja koja su izgrađena u koritu reke Dunav bespravno – objasnio je Babić.

Babić je rekao da se očekuje da bi moglo biti problema u opštini Beočin, na rubnim naseljima, u blizini Dunava i u koritu te reke, odnosno naseljima koja su izgrađena u koritu Dunava bespravno od Apatina do Smedereva.

Babić je istakao da je dat nalog da se upozore stanovnici tih naselja da preduzmu sve potrebne mere i ukoliko bude potrebno, da se izvrši evakuacija.

On je rekao da se očekuje da će vodostaj rasti i narednih dana dok ne stigne talas nizvodno iz Mađarske i Austrije.

Prema njegovim rečima, za sada se ne očekuju problemi od bujičnih poplava, ali će sve zavisiti količine padavina od mesta do mesta.

Babić je rekao da se ne očekuju veće količine padavina u Srbiji narednih dana, ali da će se pratiti prognoza i preduzimati aktivnosti i da su ekipe spremne da reaguju u slučaju potrebe.

Dunav nikad nije bio viši, a to je već stvorilo probleme u Nemačko, Češkoj i Austriji.