Potvrđeno: Rusi “pale” Železaru


12. januar 2013. PRIVREDA – Izvor: Agencija Beta – Ministar Mlađan Dinkić rekao je u Moskvi da je će ruska kompanija Uralvagonzavod investicioni plan za pokretanje rada Železare u Smederevu dostaviti u februaru.

“Uralvagonzavod je završio kompletnu tehničko-tehnološku analizu za potencijalna ulaganja u smederevsku “Železaru”.

U prvoj polovini februara njihovo rukovodstvo će doći u Beograd i predložiti model dalje saradnje na pokretanju “Železare”, rekao je Dinkić.

Dinkić je kazao da su mu iz “Uralvagonzavoda” preneli da će u “Železaru” morati dosta da se investira, pre svega u profitabilnije proizvode višeg stepena obrade, kao što su beli limovi, ali i da su već napravili model kako pokrenuti visoke peći.

Finansijski direktor i zamenik generalnog direktora “Uralvagonzavoda” Ruslan Kondrašov rekao je će ta kompanija najkasnije do polovine
februara predložiti jednu od dve varijante za pokretanje smederevske “Železare”.

“Postoje dve varijante – prva je da u projekat uđemo zajedno sa Vladom Srbije, a druga je da samostalno pristupimo kupovini sto odsto akcija ove kompanije” izjavio je Kondrašov.

Dinkić se sastao u Moskvi i sa predsednikom borda direktora ruske VTB banke Andrejem Kostovim sa kojim je razgovarao o mogućnostima finansiranja projekata u Srbiji.

“Dogovorili smo se da oni finansiraju ove krupne investicije koje su neophodne da bi smederevska “Železara” radila, ne samo punim kapacitetom, već i profitabilno. Razgovarali smo i o drugim projektima u Srbiji, ali nama je zaista prioritet, najveći izazov i najteži posao pokretanje “Železare” u Smederevu i ne žalimo truda da dođemo do najboljeg rešenja”, istakao je Dinkić.