Potpisivanje ugovora o upravljanju Železarom


21. mart 2015. PRIVREDA – Izvor: Agencija Beta – Vlada Srbije danas će potpisati ugovor s holandskom kompanijom HPK inženjering o upravljanju Železarom Smederevo.

Ugovor će biti potpisan u sedištu Železare u Smederevu, u prisustvu premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji će se potom obratiti radnicima.

Odluka o izboru kompanije koja će upravljatu Železarom doneta je 17. marta.

Čelni ljudi HPK inženjeringa su nekadašnji izvršni direktor američke kompanije Ju-Es stil, koja je do 2012. bila vlasnik Železare, Džon Gudiš, i slovački biznismen Petar Karamaš.

Najavljeno je da će HPK inžinjering uložiti 20 miliona dolara u proizvodnju, zadržati sve zaposlene u Železari i povećati im plate za 10 odsto, a da će najduže za šest meseci ta kompanija postati profitabilna i da će u roku od devet meseci biti pokrenuta i druga visoka peć.

U upravi Železara će pored 12 članova koje će postaviti HPK inženjering biti i 12 članova koje će imenovati Vlada Srbije, a njihova ukupna mesečna primanja, kako je ranije rečeno, biće 300.000 dolara. Poslovanje Železare Smederevo do sada je Vladu Srbije koštalo imedju 10 i 12 miliona evra mesečno.

Odluku o tome da se raspiše javni poziv za profesionalni menažment donela je Vlada Srbije 17. februara, posle neuspelih pregovora o strateškom partnerstvu sa američkom kompanijom Esmark, o preuzimanju 80,01 odsto kapitala Železare u vlasništvu države.

Železara zapošljava oko 5.000 ljudi, trenutno proizvodi izmedju 340.000 i 350.000 tona čelika, a njeni proizvodni kapaciteti su oko 2,2 miliona tona.