Portal dobio sedam miliona, a nije uradio nijedan prilog


10. mart 2018. DRUŠTVO – Izvor: B92 – Portal “ePodunavlje”, u prošloj godini je od lokalne samouprave u Smederevu dobio sedam miliona dinara na konkursu za projektno sufinansiranje medija.

Međutim, taj portal nije napisao nijedan od 300 medijskih sadržaja koje je trebalo da uradi, pokazalo je istraživanje UNS-a.

Umesto toga sve tekstove je preuzimao iz drugih medija, bez navođenja izvora, pokazalo je objavljeno istraživanje Udruženja novinara Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, firma “Open view” iz Beograda, koja stoji iza “ePodunavlja”, uz izveštaj o realizaciji projekta priložila je oko 20 tekstova, koje je i UNS dobio od Grada Smedereva, ali je utvrđeno da ti tekstovi nisu autorski već su preuzeti iz listova “Kurir” i “Smederevske novine”, kao i sa različitih portala.

U okviru projekta pod nazivom “Regionalni centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva”, osim tekstova ta firma je trebalo da izradi aplikaciju za mobilne telefone, novi informativni portal i video zapise.

Kako bi opravdala projekat za koji je dobila višemilionski iznos, ta firma je Gradu Smederevu dostavila pet video priloga, koji su takođe preuzeti sa različitih privatnih Youtube kanala.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović, koja je potpisala Rešenje o raspodeli sredstava za sufinansiranje medijskih projekta, rekla je UNS-u da je “šokirana” jer ta firma nije realizovala projekat.

“Nisam znala da nisu realizovali projekat, ali će Grad raskinuti ugovor ukoliko je to tačno”, rekla je UNS-u Jasna Avramović.

Smederevo je za potrebe sufinansiranja medijskog sadržaja u prošloj godini odredilo 15 miliona dinara od čega je sajt “ePodunavlje” dobilo sedam miliona.

Prema izveštaju o realizaciji projekta, ta firma je potrošila 800.000 dinara za pet honorarnih saradnika, milion za lekturu i korekturu, 1,2 miliona za dizajn portala, isto toliko za ;”studijske troškove izrade i pripreme medijskog sadržaja”, projektni tim potrošio je 400.000 dinara, menadžeri i organizatori 600.000 dinara, za knjigovodstvo i računovodstvo 80.000 dinara dok je firma za održavanje i upravljanje društvenim mrežama navela troškove od 120.000 dinara.

UNS je pokušao da stupi u kontakt sa vlasnikom firme koja je osnovala portal ali vlasnik i odgovorni urednik tog sajta nije želeo da razgovara sa njima već je spustio slušalicu.