Porodica deportovana iz Danske u Smederevo


26. septembar 2015. DRUŠTVO – Izvor: Beta – Na osnovu sporazuma o readmisiji, čiji je potpisnik Srbija, u Smederevo je stigao bračni par s troje maloletne dece pošto nisu dobili politički azil u Danskoj.

Bračni par Adem A. i Fadila A. je, sa maloletnom decom rođenom 2014, 2013. i 2008. stigao avionom iz Kopenhagena u Beograd, i po nalogu Crvenog krsta Srbije preuzeo ih je Crveni krst Smedereva na jednomesečni smeštaj u prihvatilištu te organizacije u Maloj Krsni.

“Oni će najduže u prihvatilištu biti smešteni mesec dana, dok se ne snađu. Petočlana porodica je iz Kopenhagena poslata sa pet papira koje im je izdala ambasada Srbije u Danskoj kao putne isprave jer nemaju nikakvih ličnih dokumenata”rekao je agenciji Beta sekretar Crvenog krsta Smederevo Tomislav Živanović.

On je dodao da porodici predstoji pribavljanje svih neophodnih ličnih dokumenata.

“Mi smo u Crvenom krstu danas imali mali problem jer se najmlađi član porodice razboleo, a niko u toj porodici nema dokaz o zdravstvenom osiguranju, ni ličnu kartu. Uputili smo bebu na odeljenje pedijatrije, pa smo morali da obezbedimo besplatnu lekarsku pomoć malom pacijentu.”

Porodica je izrazila želju da se naseli blizu Beograda, a pominjana je i Sremčica.