Pored hale za Fince i hala za Italijane pod hipotekom


02. jun 2015. DRUŠTVO – Izvor: Blic – Odbornici smederevske Skupštine okupili su se juče da hitno usvoje izmene odluke o hipotekarnom kreditu koji je grad podigao da izgradi halu u kojoj uveliko radi finska kompanija PKC. Sednica je zakazana na brzinu, tokom vikenda, što je izazvalo nedoumice, pogotovo u redovima opozicije.

– Taman posla da neko želi nešto da zabašuri. Jedini razlog je poštovanje procedure, jer je u pitanju nešto o čemu mora Skupština da se izjasni, a realizacija ugovora nije moguća bez te odluke – rekao je predsednik Skupštine Branče Stojanović, objašnjavajući hitnost zasedanja.

Smederevo je, naime, kod konzorcijuma banaka podiglo kredit od osam miliona evra za izgradnju hale za Fince, koju je svečano otvorio Aleksandar Vučić.

Objekat je završen o roku, a pri tom čak sve pare nisu utrošene. Ostalo je taman da se podigne još jedna hala, u kojoj će, ispostavilo se, raditi jedna italijanska firma, a banke su tražile da se u tu svrhu načini druga hipoteka, kao dodatno obezbeđenje.

– Banke štite svoje interese, baš njih briga za lokalnu samoupravu. Hala vredi mnogo više od uloženih sredstava. Niko ne spori da treba investicija i investitora, ali smo spali na to da moramo mi njima pravimo hale. Ovo je kao kad se neko nađe u bezizlaznoj situaciji i uzme keš kredit, pristajanje na dužničko ropstvo, a ne možemo da servisiramo socijalna davanja. Šta će biti ako se ni ovih 136 preostalih miliona ne utrošimo? Hoćemo i za nešto treće da im damo hipoteku – pitao je za govornicom Saša Radosavljević, šef odborničke grupe DSS-a, koja nije glasala za izmene.

Kada je prethodna odluka o hipotekarnom kreditu usvajana, naveden je i pogrešan broj parcele na kojoj je hala. Tako je, verovatno tehničkom greškom kredit odobren za objekat na jednoj, a hala je praktično izgrađena na drugoj parceli, pa je i to moralo da bude ispravljeno. Skupštinska većina je na kraju, uprkos primedbama opozicije, usvojila izmene odluke o hipotekarnom kreditu.