Poništena privatizacija “Želvoza”


Agencija za privatizaciju poništila je kupoprodajni ugovor za smederevski “Želvoz” sa većinskim vlasnikom, rumunskom “Grampet Remar grupom” posle sastanka sa štrajkačima iz ove fabrike.

Razlog raskida ugovora je što vlasnik nije poštovao preuzete obaveze, a rok koji ima je dala Agencija za privatizaciju istekao je sinoć u ponoć.

Radnici u “Želvozu” štrajkuju još od 28. februara, tražeći platu za novembar i decembar prošle godine, kao i povezivanje radnog staža, jer doprinosi nisu uplaćivani godinama. Zahtev radnika bio je i vraćanje na posao 11 članova štrajkačkog odbora, koji su tokom protesta dobili otkaze. Štrajkači su pred odlazak njihove delegacije na sastanaka u Beogradu sa predstavnicima Agencije za privatizaciju proveli noć ispred kapije “Želvoza”.

Nekada jedna od većih i značajnijih fabrika na ovom području i sada ima veliki broj zaposlenih, oko 1450, što je i dosadašnjem većinskom vlasniku predstavljalo problem, a sigurno će to biti i u slučaju raskida ugovora, ma ko da se ovom firmom bude bavio.

– Ovaj kupac ostavlja veliki dugove i neće biti nimalo lako. Imamo obećanja iz Ministarstva ekonomije da će država u tom slučaju da stane iza “Želvoza”, servisira nastale obaveze i pripremi preduzeće za narednu privatizaciju, najverovatnije u januaru – kaže Slavoljub Trifunović, predsednik Samostalnog sindikata u “Želvozu”.