Pomoć za samozapošljavanje


09. april 2012. DRUŠTVO – Nemačka organizacija Help i Grad Smederevo započeli su realizaciju trećeg ciklusa podrške samozapošljavanju i razvoju preduzetništva.

Tako će, već u prvoj polovini aprila, u okviru projekta „Podrška lokalnom održivom razvoju kroz smanjenje siromaštva i ekonomsko osnaživanje“ biti održani info sastanci za zainteresovane, prvenstveno nezaposlene, koji žele da sebi i svojim porodicama obezbede redovan izvor prihoda.

Detaljne informacije o projektu, načinu i uslovima prijavljivanja, nezaposlena lica sa realnom i održivom poslovnom idejom, koju bi želeli da realizuju uz podršku Helpa, mogu dobiti upravo na info sastancima koji će se održati:

utorak, 10. aprila 2012. godine u 11 časova

četvrtak, 12. april 2012. godine u 15 časova

u skupštinskoj sali zgrade gradske uprave, ul. Omladinska 1, Smederevo

Projekat finasira Nemačka vlada, a vrednost dela aktivnosti koje će se sprovesti u Smederevu iznosi 168.340,00 evra, u čemu Grad učestvuje sa 35.6 odsto, odnosno 60.000,00 evra.

Ovim sredstvima će biti podržano najmanje 50 malih biznisa (zanati, usluge, poljoprivreda) opremom pojedinačne vrednosti do 2.400 evra. Help je, do sada, u Smederevu podržao ukupno 102 biznisa, dok je po pitanju stambenog zbrinjavanja izbeglih i interno raseljenih lica obezbeđeno 5 montažnih kuća i građevinski materijal za dvadeset i četiri porodice.

O projektu: Organizacija Help će projekat „Podrška lokalnom održivom razvoju kroz smanjenje siromaštva i ekonomsko osnaživanje“ realizovati od 1.marta 2012. do 31. oktobra 2013. godine na teritoriji gradova Leskovac, Kraljevo, Niš, Novi Pazar, Smederevo i Vranje i opština Bela Palanka, Bujanovac, Merošina, Pirot, Priboj, Prijepolje, Preševo, Svrljig i Tutin.

Ukupna vrednost projekta iznosi 1.743.400,00 evra, a finansiraju ga nemačka vlada i ciljni gradovi i opštine. Opšti cilj programa je doprinos održivom razvoju u Srbiji sa posebnim osvrtom na osnaživanje lokalnih ekonomskih stuktura u ciljnim gradovima i opštinama.

Tome će doprineti posebni ciljevi kroz ekonomsku i edukativnu podršku lokalnom razvoju, tačnije dodeljivanjem 500 grantova u vidu opreme za započinjanje i/ili razvoj malih biznisa. Prosečna vrednost pojedinačnog granta je 2.400,00 evra, a uz opremu korisnicima će biti omogućeno pohađanje poslovnih i stručnih obuka radi unapređenja poslovanja. Help je svojim razvojnim projektima u Srbiji od 2002. god. podržao 3896 malih biznisa.