Pomen žrtvama Drugog svetskog rata


12. novembar – DRUŠTVO – Izvor : Agencija Tanjug – Srpski pokret obnove (SPO) i Smederevska demokratska stranka (SDS) u prisustvu više desetina Smederevaca obeležili su 67 godina od tragičnog stradanja nedužnih građana na Jezavi krajem Drugog svetskog rata.

U prisustvu članova stranaka, rodbine i potomaka nastradalih građana Smedereva, održan je pomen i položeno cveće na mestu gde je, prema nekim procenama, stradalo više od 1.200 građana, uglavnom stanovnika Smedereva i okolnih sela.

Ni posle 67 godina nije tačno utvrđeno koliko je građana Smedereva u komunističkom teroru, ubijeno na Jezavi, rekao je odbornik SDS-a Srbislav Dević.

“Dogovoreno je da pokrenemo inicijativu da se formira grupa građana “Jezava”, čiji će zadatak biti istraživanje i utvrđivanje činjenica i broja stradalih. Takođe, zadatak će nam biti i rehabilitacija predaka. Namera nam je da uključimo što više građana u utvrđivanje istorijskih činjenica, kako bi se izbegla stranačka obojenost i politizacija”, rekao je Dević.

Smatra se da je Jezava, na čijoj obali je za nedelju-dve dana izvršen veliki broj egzekucija, sinonim za stradanja Smederevaca krajem oktobra 1944. godine, a da je najviše ljudi u tom periodu stradalo u selima.