Pomen herojima otadžbine


25. april 2014. DRUŠTVO – Komemoracijom i polaganjem venaca u subotu je u Lipama obeležena 15. godišnjica od pogibije dvojice oficira 250. raketne brigade PVO Vojske SRJ.

Izvršavajući borbeni zadatak u ataru sela Lipe, 19. aprila 1999. godine od NATO bombe poginuli su naši sugrađani – potpukovnik Blagoja Radić i kapetan prve klase Robert Lajčak.

Tim povodom, u subotu su se ispred spomen obeležja u Lipama okupili predstavnici Vojske Srbije, lokalne samouprave, brojnih udruženja i organizacija, kako bi, u prisustvu članova porodica Radić i Lajčak, odali počast palim herojima.

„Zajedno sa svojim narodom i vojskom, potpukovnik Radić i kapetan prve klase Lajčak opredelili su se da brane slobodu i čast svoje otadžbine. Svoje zadatke izvršavali su odgovorno i profesionalno. Nažalost, braneći svoju zemlju, dali su ono najvažnije što su imali – svoje živote”, rekao je potpukovnik Novica Gogić, komandant Prvog raketnog diviziona za protivvazdušna dejstva.

U ime lokalne samouprave venac su položili Branče Stojanović, predsednik Skupštine grada, i Bojan Teofilović, zamenik gradonačelnika Smedereva.

Potpukovnik Blagoja Radić, komandir baterije za vođenje raketa, preminuo je 19. aprila 1999. godine od posledica ranjavanja u rejonu sela Lipe kod Smedereva. Posthumno je unapređen u čin potpukovnika i odlikovan Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti I stepena.

Kapetan I klase Robert Lajčak, komandir voda u bateriji za vođenje raketa, poginuo je 19. aprila 1999. godine na vatrenom položaju u rejonu sela Lipe kod Smedereva. Posthumno je unapređen u čin kapetana I klase i odlikovan Ordenom za zasluge u oblastima za odbranu i bezbednosti I stepena.

Izvor: smederevo.org.rs